arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel misijonarja Pedra Opeko

Brdo pri Kranju, 05/07/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel slovenskega misijonarja, gospoda Pedra Opeko, ki že tri desetletja na Madagaskarju pomaga najbolj ubogim.

Predsedniku Drnovšku se je gospod Opeka uvodoma zahvalil za njegovo posredovanje junija 2002, ko je po njunem zadnjem srečanju maja 2002, kot takratni predsednik vlade najvidnejšim svetovnim voditeljem poslal pismo, v katerem jih je opozoril na dramatične razmere na Madagaskarju. Ta država se je po predsedniških volitvah znašla v veliki politični krizi, njene posledice pa so najbolj občutili že tako revni prebivalci. Po prepričanju misijonarja Opeke je predsednikovo takratno posredovanje imelo pozitiven vpliv na nadaljnji razvoj dogodkov. Z naklonjenostjo je gospod Opeka nato predsedniku orisal napore sedanjega predsednika Marca Ravalomanana za izgradnjo najosnovnejših cest in šol na otoku. Madagarskar velja za otok mladih, saj več kot 20 odstotkov prebivalstva še ni stara 20 let, je povedal gospod Opeka in dodal, da ta potencial ne sme biti izključen iz šolanja in napredka. Nato je predsedniku predstavil delo slovenskih misijonarjev, trenutno jih je na Madagaskarju 15 in delo v Slovenski vasi. Klikni za povečavoNaša osnovno poslanstvo je usmerjeno k izboljšanju življenjskih razmer najrevnejšim prebivalcev, k izgradnji cest in šol, je še dejal gospod Opeka in se zavzel za povečanje humanitarne pomoči Slovenije za to otoško državo ter pozval k aktivni vlogi naše države v Evropski uniji, ki lahko s pravočasnimi opozorili prispeva, da se bo človekoljubna pomoč prebivalcem otoka nadaljevala. Evropska unija prebivalcem otoka nudi zlasti osnovne življenjske potrebščine in hrano, je povedal gospod Opeka in tako omogoča šolanje 7000 otrokom. Zahvalil se je za dosedanji slovenski prispevek in slovenskega predsednika prosil za pomoč naše države, zlasti pri gradnji hiš, cest in šol.

Predsednik dr. Drnovšek je gospodu Opeki zagotovil,da bo Slovenija še naprej pomagala prebivalcem otoka in mu zaželel uspešno delo slovenskih misijonarjev na Madagaskarju tudi v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani