arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek prihodnji teden na zasedanju Generalne skupščine OZN

Ljubljana, 09/19/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo prihodnji teden v New Yorku udeležil splošne razprave 58. zasedanja Generalne skupščine, ki se je začelo 16. septembra 2003. V petek, 26. septembra bo imel predsednik ob 10. uri po tamkajšnjem času, v okviru splošne razprave tudi govor.

Splošne razprave se bo poleg predsednika republike dr. Drnovška udeležil tudi slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Dnevni red zasedanja ima trenutno 165 točk, ki jih bodo v večini obravnavali glavni odbori skupščine in sicer odbori za varnostna vprašanja in vprašanja razorožitve, za ekonomska in socialna vprašanja, za vprašanja človekovih pravic, za vprašanja dekolonizacije in mirovnih operacij, za finančna in proračunska vprašanja ter za mednarodno pravna vprašanja. Od 22. septembra bo potekalo tudi posebno zasedanje Generalne skupščine, ki bo namenjeno problematiki HIV/AIDS.

Slovenija ima za seboj dobro desetletje delovanja v Združenih narodih. V organizacijo, ki ima danes 191 držav članic, smo bili sprejeti 22. maja 1992. Slovenija si je v času članstva, še zlasti pa v času, ko je bila nestalna članica Varnostnega sveta v letih 1998 -1999, dejavno prizadevala za učinkovito prilagajanje OZN novim možnostim in izzivom, ki jih je prineslo novo tisočletje. V tem duhu Slovenija podpira prizadevanja generalnega sekretarja OZN Kofija Annana za reformo organizacije. S sprejetjem Deklaracije tisočletja leta 2000, so vodje držav in vlad ambiciozno začrtali glavne smeri delovanja OZN ter njeno mesto in vlogo v sodobni mednarodni skupnosti. Zagotovitev uresničevanja v deklaraciji zastavljenih ciljev in njihovo uresničevanje na vseh področjih delovanja OZN, ostaja ena najpomembnejših nalog in izzivov v prihodnosti te mednarodne organizacije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani