arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovesnost pri predsedniku republike ob podelitvi čina generalmajorja načelniku GŠSV, L. Lipiču

Ljubljana, 06/10/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob povišanju načelnika Generalštaba Slovenske vojske Ladislava Lipiča v čin generalmajorja, v prostorih predsedniške zgradbe pripravil slovesnost, na kateri je generalmajor Lipič iz rok vrhovnega poveljnika tudi formalno prejel novi čin. Naj spomnimo,da je 20. maja predsednik dr. Drnovšek na predlog obrambnega ministra dr. Antona Grizolda in ob soglasju Vlade RS, podpisal Ukaz o povišanju brigadirja Lipiča v čin generalmajorja.

Predsednik dr. Drnovšek je na slovesnosti, kjer so bili zbrani najvišji predstavniki obrambnega ministrstva in Slovenske vojske dejal, da je brigadir Ladislav Lipič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, po njegovem prepričanju zaslužil napredovanje v čin generalmajorja.

Klikni za povečavo "Vodil je Generalštab SV in ga še vodi v zelo pomembnem obdobju reorganizacije Slovenske vojske, v obodbju vzpostavljanja njene povezljivosti s silami zveze Nato, uvajanja poklicne vojske, skratka v času postavljanja Slovenske vojske na povsem nove temelje, ki bodo najbrž bistveni za vse prihodnje delovanje Slovenske vojske in našega obramnega sistema. Vodil je generalštab v občutljivi fazi priprav na članstvo v zvezo NATO, te priprave še naprej tečejo in mislim, da je odločitev, da načelnik generalštaba SV napreduje v čin generala pravilna. Gospod Lipič, z veseljem vam izročam čin generalmajorja in vam ob tem čestitam," je v svojem nagovoru dejal predsednik dr. Drnovšek.

Generalmajor Lipič se je zahvalil za lepe besede ob imenonovanju, ki jih je namenil celotni Slovenski vojski. V nadaljevanju pa je dejal, da bo SV tudi v bodoče delala po usmeritvah, ki so jih dobili v procesu preoblikovanja v integraciji v zavezništvo. Ob tem je navedel pregovor:" Ne skbi dokler korakaš, bodi zaskrbljen takrat, ko se ustaviš" ter dejal:" Jaz sem prepričan, da se SV v procesu preoblikovanja in tudi ministrstvo za obrambo ne bo zaustavilo in bo nadaljevalo in bo uresničilo to, kar smo zapisali v naše programe. Ta čin ni samo moj čin, ampak je priznanje celotni Slovenski vojski in sodelavcem v ministrstvu za obrambo, ki se prav tako kot mi trudijo k uresničitvi zastavljenih ciljev. "

================================

Klikni za povečavo Ob podelitvi čina generalmajorja Ladislavu Lipiču je bilo v uradni obrazložitvi zapisano:

Brigadir Ladislav Lipič, rojen 30.11.1951, je od leta 1977, ko se je zaposlil v občinskem štabu Teritorialne obrambe (TO) Murska Sobota pa do 01.03.2001, ko je postal načelnik Generalštaba Slovenske vojske, opravljal vrsto pomembnih vojaških dolžnosti, krajši čas pa tudi dolžnost na obrambnem področju kot državni sekretar v Ministrstvu za obrambo.

Najprej je več let opravljal organizacijsko-mobilizacijske dolžnosti v občinskem štabu TO Murska Sobota in nato v Pokrajinskem štabu TO Pomurje. Jeseni leta 1990 je postal pomočnik poveljnika za zaledje v Vzhodnoštajerski pokrajini s sedežem v Mariboru in to dolžnost je opravljal tudi med osamosvojitveno vojno leta 1991. Leta 1992 je postal načelnik zalednega odseka v Vzhodnoštajerski pokrajini. Leta 1994 je bil imenovan za poveljnika TO Vzhodnoštajerske pokrajine. Poveljniško dolžnost je opravljal do novembra 1997, ko je bil imenovan za načelnika odseka za logistiko v Generalštabu Slovenske vojske, to dolžnost pa je opravljal do decembra leta 2000, ko je bil imenovan za državnega sekretarja v Ministrstvu za obrambo.
Marca 2001 je bil imenovan za načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Brigadir Ladislav Lipič je bil eden od organizatorjev manevrske strukture narodne zaščite v Pomurju in je veteran vojne za Slovenijo leta 1991. O njegovi vlogi v teh prelomnih časih v zgodovini Republike Slovenije pričajo tudi prejeta priznanja in spominski znaki.

S svojim strokovnim in predvsem zavzetim delom je izoblikoval kariero uspešnega in cenjenega poveljnika, tako v Slovenski vojski kot tudi med pripadniki tujih oboroženih sil. Z osebnim zgledom, znanjem in vojaškimi izkušnjami, ki jih v zadnjem letu in pol nadgrajuje tudi na najodgovornejšem položaju v Slovenski vojski, je bistveno prispeval k izgradnji Slovenske vojske. Tudi zaradi njegovih prizadevanj se je okrepil njen ugled v Republiki Sloveniji ter izboljšal v mednarodnem okolju.

Med pripadniki Slovenske vojske in med ostalimi delavci na obrambnem področju ter v javnem življenju je cenjen zaradi svoje preudarnosti, načelnosti, poštenosti in pripadnosti vrednotam, ki jih mora odražati Slovenska vojska in celoten obrambni sistem Republike Slovenije.

Za svoje delo na vojaško obrambnem področju je brigadir Ladislav Lipič prejel številna priznanja, med katerimi so tudi najvišja, kot so zlata medalja generala Maistra z meči, zlata medalja generala Maistra in zlata medalja Slovenske vojske.

Zaradi vsega navedenega ter zaradi uspehov pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske ter s tem celotnega obrambnega sistema ter Republike Slovenije se brigadir Ladislav Lipič poviša v čin generalmajorja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani