arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Intervju s predsednikom dr. Drnovškom, revija Nova

Ljubljana, 02/13/2006  |  intervju


V prostorih predsednika države vlada popoln mir. Vsi govorijo tiho kot v cerkvi ali knjižnici. Po rdeči preprogi predsedniških hodnikov se skoraj neslišno gibljejo dame iz protokola, mojstrice stikov z javnostmi, asistentke ... same ženske. Vse zelo prijazne, tihe, in kar človeku hitro pade v oči, nenavadno vitke. Ja, že sam kabinet predsednika države bi bil lahko vzor in model, kako se moramo zdravo prehranjevati, da bomo vitki, mirni in pozitivno usmerjeni.


Gospod predsednik, v zadnjem mesecu ste odprli toliko tem, da imamo novinarji težko delo pred pogovorom z vami. Začnimo kar z vašim protestom proti zaprtju trgovine z zdravo prehrano v pasaži Maximarketa. Kaj boste storili, če vam zaprejo »vašo« trgovino?
Odlična tema za začetek. Zares je malo takih trgovin, ta v Maximarketu je dobro založena. No, saj je še Zrno na Trubarjevi in tudi v drugih trgovinah se dobi veliko zdravih izdelkov, a ta je v središču mesta, zelo priročna. Škoda bi bilo, če bi jo zares zaprli, kot mi je pred časom potožila prodajalka. Ponavadi se pri njih oglasim ob sobotah in so me prav pohvalili, da jim vedno dvignem promet. Vem, da so že zaprli več podobnih trgovin v Ljubljani, tudi na koncu Gregorčičeve je bila trgovina z bioizdelki. Vendar prav zdaj se je zanimanje za zdravo prehrano povečalo in bi morali odpirati nove, ne pa zapirati starih trgovin.

Kaj pa ekološke kmetije? Nakupujete pri njih ali zaupate prodajalcem na trgu?
Na ekološki kmetiji Ravnikar v Sv. Trojici vzamem krompir, orehe, pšenico, zelenjavo in tako naprej. Ekološke kmetije je treba absolutno podpreti.

Je morda prihodnost našega kmetijstva v biokmetijah?
Absolutno. Slovenija bi bila lahko ena sama ekološka kmetija. V tem bi se morali specializirati, tu je prihodnost in s tako hrano bi bili tudi mi bolj zdravi. Pri nas je nekaj velikih navdušencev, ki se ukvarjajo s tem. V Šmarjah pri Jelšah je veliko takšnih kmetij, in če ne bi bili taki navdušenci, bi že davno opustili biološko kmetijstvo. S krompirja z roko odstranjujejo koloradske hrošče, da ne škropijo s strupi, ki bi prišli v krompir in v naše telo. Veliko več truda je treba vložiti v tako pridelavo.

Kako dolgo že pazite na prehrano? Se je predsedniku države teže organizirati, da zdravo je?
Po svoje ima predsednik več težav. Kamorkoli grem, na obisk, na konference, dobim 'serijsko' hrano. No, zdaj sem jih že navadil, kaj jem in česa ne. Z zdravo prehrano sem začel takoj po operaciji raka leta 1999. Spoznal sem, da moram nekaj spremeniti, in najpomembnejša pri tem je hrana. Kaj daješ vase, je zelo pomembno.

Pa imate kakšno pregreho?
Nimam. Predvsem sledim svojemu občutku, kaj telo potrebuje. Občutek pa ti nakazuje tisto, kar je koristno, in ne tisto, kar je škodljivo. Saj ste imeli v mislih škodljive pregrehe?

Včeraj ste na POP TV …
Sem bil včeraj na POP TV? Saj že komaj sledim sam sebi.

Ja, tudi mi vam težko sledimo. V nedeljskem Pop klubu ste povedali, da vsem ljudem odsvetujete meso. Vas že kličejo ogorčeni direktorji klavnic?
Kdor prideluje meso, ga spremlja težka karma. Nič jim ne zavidam. Ljudje imajo pravico, da jedo zdravo hrano in so zdravi. Ljudje morajo vedeti, kaj jedo. Če bodo jedli zdravo hrano brez kemikalij, bodo bolj zdravi, manj bodo hodili k zdravniku in bolj bodo srečni. To jim zagotavljam.

Prizadevate si, da bi vsi pozitivno razmišljali, bili prijazni drug do drugega, tudi Gibanje za razvoj in pravičnost gre v pozitivno smer. Ste kdaj razmišljali, kako bi država postala prijaznejša do državljanov? Da bi bila birokracija manj zapletena.
Seveda, državo smo preveč zakomplicirali. Na koncu sem se že kot predsednik vlade začel bojevati proti temu, proti vsem tem birokracijam in kupom papirjev, obrazcev, dopisov, ampak mislim, da smo v Sloveniji nagnjeni k temu, kot vse kaže, smo to podedovali še iz Avstro-Ogrske. To ni tako preprosto odpraviti, tudi če si predsednik vlade ali države.

Pomoč Darfurju, Gibanje za razvoj in pravičnost … Imate kakšno skupino ljudi, ki vam svetuje, ali so vse to vaše misli, ideje?
Vse se sam spomnim. Vse je prišlo povsem spontano.

Ste videli raziskavo, da bi kar 57 odstotkov Slovencev volilo za vas in vaše Gibanje, če bi kandidirali na volitvah?
Ja. Še dobro, da ne bomo stranka. Da ne bodo tisti v strankah postali preveč živčni.

Kako bo delovalo Gibanje? Kje se bo kazala njegova aktivnost?
Kaže se zdaj. Zdaj je naša glavna naloga pomoč Darfurju. Sledili bodo drugi projekti. Ena od zadev je zdrava hrana. To bom zagotovo propagiral. Morda se bomo dobili skupaj in šli na kakšno ekološko kmetijo. Če nam bodo poskušali zapreti trgovino v Maximarketu, bomo šli skupaj s Hribarjem in drugimi protestirat.

Mislite, da bi se v svetu zgodil zasuk v pozitivno smer, če bi Hillary Clinton postala ameriška predsednica?
Težava Amerike je, da jo svet vidi kot velesilo, ki išče predvsem svoje interese v svetu ali nafto ali nadzor nad državami. Američanov ne zanimata revščina in podnebne spremembe, tudi niso podpisniki kjotskega sporazuma. Skratka, če Američani govorijo, da širijo svobodo in demokracijo, niso kredibilni. Če bi poleg svojih aktivnosti resno pomagali še Afriki, če bi se na primer predsednik Bush lotil take iniciative za Darfur, kot sem se je jaz, potem bi jim bolj verjeli tudi v Iraku. Torej, če bi Hillary Clinton delala v taki smeri, ne verjamem, da bi bila izvoljena, tudi mediji in lobiji je ne bi podprli. Od oborožitvenega, farmacevtskega do naftnega lobija - vsi imajo svoje interese in ameriška politika tako funkcionira.

Mislite, da bilo pametno več žensk spustiti k političnim vrhovom?
Jaz sem za. Poskušam pritegniti čim več žensk. Tudi v Gibanje se javlja veliko žensk.

Katera Slovenka pa bi bila lahko predsednica države?
To pa še nisem razmišljal, bom začel. Ne vem pa, ali je to odvisno od mene.

Kaj pa, če bi jo vi podprli? Zagotovo bi takoj pridobila veliko glasov.
Morda pa. Bom razmislil.

Vam je kdaj žal, da ste študirali ekonomijo?
Vedno mi je bilo po malem žal, da nisem študiral filozofije. Ekonomija se zares preveč ukvarja s profiti, a žal za zdaj še ne gre brez nje. Dolga je pot od ekonomije do duhovnosti. Morda sem zato potreboval toliko časa.

Lahko še nekaj običajnih vprašanj? Katero skupino ste poslušali, Beatles ali Rolling Stones?
Izbral bi Rollinge. Čeprav je izbira težka. Najprej sem bolj poslušal Beatle, potem Rollinge.

Še poslušate glasbo?
Če povem po resnici, na Zaplani ne. Se mi zdi škoda motiti tišino in mir.

V prostem času berete, premišljujete?
Delam. Ugotovil sem, da ne potrebujem prostega časa ... Delujem tako, da se ne utrudim. Če si pozitiven in miren, če ne obremenjuješ sam sebe z doseganjem veljave in cilji, če ne nosiš tako velikega ega s seboj kot Hribar, potem sploh nisi več utrujen. Naenkrat je vse lahkotno.

Ste imeli včasih velik ego?
Seveda. Dolgo sem ga prenašal s seboj, včasih je bil zelo težak.

Se dobro počutite na Zaplani?
Nič se ne pritožujem.

Greste kaj na sprehod?
Seveda grem malo naokoli. Z Brodijem narediva kakšen sprehod.

Kaj pa Brodi in okoliški psi?
Nima težav. Tudi sam nimam težav ne s psi ne z medvedi in tudi z ljudmi ne. Ne bojim se nobenih živali. Živali niso zlobne, odzovejo se samo, če se počutijo ogrožene. Ljudje pa so nevarni, tudi če niso ogroženi.

Vam je budizem blizu?
Ne obremenjujem se s tem, katero razmišljanje mi je blizu. Nič nimam proti Budi, ampak tudi proti drugim ne. Ko sem bil v Boliviji, sem se dobro počutil tudi z indijanskimi bogovi.

Katera država bi vam poleg Slovenije ustrezala za življenje?
V Sloveniji mi je prijetno. Počutim se dobro tam, kjer je pozitivna energija. Če širimo pozitivno energijo, se vedno bolje počutimo. In v Sloveniji se bomo čedalje bolje počutili.

Mislite, da vam ljudje sledijo pri vašem razmišljanju?
Seveda mi, vsak dan več ljudi vidi, da je to dobro. Vsak dan prihaja kupe pisem. Tisti, ki me ne razumejo, naj ostanejo tam, kjer so.


Poletje ali zima?
Vsak letni čas ima svoje prednosti. Ampak letošnja zima je res huda, sploh na Zaplani. Ker sta že od novembra sneg in mraz, mi prav prija. Mislim, da je zdrava zima. Sneg je pozitivna energija. Sneg in sonce. Poleti je fino, ker se ni treba preveč obleči. Všeč mi je, ker je več svetlobe. Svetloba je pozitivna stvar.

Tibet
Po vrhovih v Himalaji si nisem nikoli želel lesti. Nameravam pa iti v Tibet. Tudi pet tisoč metrov nadmorske višine bo dovolj.


Tina Lucu
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani