arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek odhaja na srečanje predsednikov srednjeevropskih držav v Mamaii v Romuniji

Ljubljana, 05/25/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo v četrtek, 27. maja in petek, 28. maja udeležil 11. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav, ki bo letos potekalo v Mamaii v Romuniji.

Srečanje bo namenjeno oceni učinkov širitve Evropske unije glede političnih, geostrateških in gospodarskih vprašanj, okrepitvi skupne vizije glede nadaljevanja širitve Evropske unije in utrditvi skupnih programov za podporo demokratizaciji in stabilizaciji Zahodnega Balkana ter povezanosti držav v širši soseščini Evropske unije.

Poleg slovenskega predsednika se bodo srečanja udeležili predsedniki naslednjih držav: Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke republike, Hrvaške, Italije, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Nemčije, Poljske, Romunije, Slovaške in Ukrajine.

Pobuda za tovrstna srečanja je nastala v letu 1993, ko so predsedniki Avstrije, Nemčije, Češke republike in Madžarske osnovali forum, v okviru katerega vsako leto poteka razprava o vprašanjih splošnega interesa na področju mednarodne in evropske politike. Forum, ki danes združuje 17 držav, je bil v začetku zamišljen kot spodbuda reformam in demokratizaciji držav v tranziciji ter zbliževanju Vzhoda in Zahoda na evropskem kontinentu. Zadnje srečanje je potekalo maja 2003 v Salzburgu.

Podrobnejše informacije o srečanju

Program zasedanj:

Četrtek, 27. maja
15.10 - 17.10 Prvo predsedniško zasedanje
Tema: "Consequences of the EU Accession of the First Group of the Central European States/ Continuing the EU enlargement process: 2007 and afterwards?"

Petek, 28. maja
9.00 - 10.30 Drugo predsedniško zasedanje
Tema: "The Western Balkans: Sustainable Stability and Contribution to the European Common Policies. The Role of Regional Cooperation
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani