arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel muftijo mag. Osmana Đogića

Ljubljana, 01/15/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel muftijo Islamske skupnosti v Sloveniji mag. Osmana ef. Đogića ter se z njim pogovarjal o aktualnih vprašanjih in tudi določenih težavah, s katerimi se sooča islamska verska skupnost pri opravljanju svoje dejavnosti. V pogovoru je sodeloval tudi v.d. direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za odnose z verskimi skupnostmi dr. Drago Čepar.

Predsednik je uvodoma poudaril, da so položaj verskih skupnosti ter človekove pravice in temeljne svoboščine pri izpovedovanju vere jasno opredeljene v Ustavi Republike Sloveniji. S tega vidika je na državnem nivoju povsem nedvoumno, da je obveznost države in lokalnih oblasti, da vsaki verski skupnosti omogočijo dostojno in človeka vredno izpovedovanje verskega in drugega prepričanja in da razlik v položaju in njihovem delovanju ustava ne dopušča.

Klikni za povečavoMufti Islamske skupnosti v Sloveniji se je predsedniku republike zahvalil za pozornost in vabilo, na kratko orisal dosedanje delo islamske verske skupnosti ter opozoril, da izjemno dobre odnose, priznan položaj in tudi dobro počutje islamskih vernikov v Sloveniji, za kar se slovenski državi in tudi Slovencem posebej zahvaljuje, delno bremenijo le vprašanja izgradnje primernega objekta za opravljanje temeljne dejavnosti skupnosti v Sloveniji. Gre za vprašanje, ki ni od včeraj, ampak je v delovanju te skupnosti prisotno že več desetletij. Izrazil je tudi zahvalo ministrstvu za kulturo, ki je finančno podprlo projekt prevoda Korana v slovenščino. Menil je, da gre za izjemen in zahteven kulturni projekt, pri katerem sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki in prevajalci.

Klikni za povečavoMufti je izpostavil, da so sicer strahovi glede nevarnosti islama v Sloveniji lahko razumljivi, niso pa utemeljeni. Islam v Sloveniji ima drugačne korenine in drugačno odprtost ter je vedno težil za integriranje v slovensko kulturno in versko okolje. To potrjujejo tudi dobri odnosi Republike Slovenije z Bosno in Hercegovino ter sodelovanje z uradom in ministrstvi. Izrazil je pričakovanje, da se bo reševanje islamskega verskega centra v Sloveniji premaknilo naprej. Zagotovil je polno odprtost in transparentnost financiranja islamskega centra, sam pa se bo še naprej zavzemal za dialog sodelovanja.

Predsednik republike se zahvalil za odkrit in odprt pogovor. Posebej je izpostavil pričakovanje, da bomo v Sloveniji na tem področju sledili sodobnim trendom v Evropi. Predsednik je poudaril, da danes nimamo razloga v Republiki Sloveniji, da bi dvomili v delo in poslanstvo Islamske skupnosti v Sloveniji. S skupnimi močmi pa lahko storimo vse, da bo potekalo njeno delovanje na kulturen, human in človeka dostojen način. Potrditi se moramo kot odprta družba s tolerantnostjo do drugih in drugačnih. Skrajno škodljivo pa bi bilo kriminaliziranje pripadnikov islamske skupnosti v Sloveniji zaradi dogodkov 11. septembra in po njem.

Predsednik je prepričan je, da je mogoče s strpnim dialogom medsebojnega zaupanja priti do rešitev, ki bodo zgled tvornega sožitja različnih ver in kultur ne le v Sloveniji ampak tudi v Evropski uniji.

Muftija mag. Osman Đogić se je zahvalil za sprejem in razumevanje ter zagotovil, da Islamska verska skupnosti v Sloveniji ne bo z nobenim dejanjem zlorabila zaupanja slovenske države in njenih državljanov.

Predsednik republike je ob zaključku pogovora muftijo Islamske skupnosti v Sloveniji prosil, da prenese predsednikove pozdrave in izraze globokega spoštovanja tudi gospodu Reis-ul-ulemi Mustafi Ceriću.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani