arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predsednika Armenije Roberta Kočarjana

Ljubljana, 11/22/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Armenije Roberta Kočarjana, ki se mudi na prvem uradnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se pogovarjala predvsem o odnosih med Slovenijo in Armenijo, pri čemer sta obe državi zainteresirani za krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja. Predsednika sta pozornost v pogovoru namenila tudi procesom evropske integracije, odnosom s Turčijo, položaju v Gorskem Karabahu in na Zahodnem Balkanu. Armenski predsednik Kočarjan je tudi izrazil pričakovanje, da bo Slovenija pomagala Armeniji pri njenih reformah in povezovanju z evroatlantskimi organizacijami. Slovenski in armenski predsednik sta ob koncu pogovora izrazila upanje, da bo obisk prispeval h krepitvi sodelovanja med obema državama.

Predsednik dr. Drnovšek je po zaključenih pogovorih v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavo"Ravnokar smo končali prvi del pogovorov ob obisku predsednika Armenije v Sloveniji. Gre za prvi takšen obisk, za prvo srečanje na najvišjem nivoju med obema državama. Obe državi sta še sorazmerno mladi, ni dolgo, odkar sta vzpostavili samostojnost. Obe državi imata kar precej podobnosti v zgodovini, v zgodovinskem razvoju. Ne Sloveniji ne Armeniji ni bilo lahko v posameznih zgodovinskih obdobjih. Zato sva tudi ugotovila, da, čeprav smo sorazmerno daleč in imamo v tem trenutku sorazmerno slabo razvite stike, je podobnosti precej. Oba naroda sta, če tako rečem, pridna in gradita na ljudeh. Nimamo veliko naravnih surovin, zato pa lahko razumemo drug drugega in si lahko tudi pomagamo v določenih situacijah.

Klikni za povečavoGovorila sva o tem, da bi bilo dobro čimprej vzpostaviti nekatere temeljne, bilateralne sporazume, zato da bi bilo lahko gospodarsko sodelovanje čimbolj intenzivno. Govorila sva o tem, da bi poskušali sodelovati tudi pri približevanju Armenije evropskim institucijam, evropski integraciji. Z veseljem sem sprejel tudi vabilo, da drugo leto obiščem Armenijo in da takrat morda že realiziramo nekatere predloge, ki so bili danes na mizi. Hvala lepa."


Klikni za povečavoNa vprašanje slovenske novinarke, kako komentira odzive v zvezi z obiskom v Črni gori prihodnji teden, je predsednik dr. Drnovšek povedal:

"Z gospodom predsednikom Kočarjanom sva govorila tudi o situaciji v regiji Jugovzhodne Evrope, zahodnem Balkanu in vprašali ste za Črno goro. Tudi Črna gora je del te problematike. Med Slovenijo in Črno goro že dalj časa potekajo precej intenzivni stiki na različnih nivojih, tudi na najvišjem, in dobro se razvija tudi gospodarsko sodelovanje. Tako da sem z veseljem sprejel večkrat ponovljeno vabilo predsednika Vujanovića, da obiščem Črno goro in prepričan sem, da bodo pogovori potekali v konstruktivnem ozračju."

Na vprašanje armenskega novinarja glede pomoči Slovenije pri povezovanju Armenije z evroatlantskimi organizacijami, je slovenski predsednik odgovoril:

"V Sloveniji zelo pozitivno gledamo na približevanje Armenije Evropski uniji. Nova sosedska politika Evropske unije bi morala čim bolj olajšati takšno približevanje in tudi danes smo o tem govorili. Govorili smo o tem, kako bi lahko Slovenija konkretno pomagala na podlagi svojih izkušenj. Gospod predsednik Kočarjan je tudi predstavil nekatere konkretne predloge, ki jih bomo proučili in skušali najti najboljši način, da jih realiziramo. Gre za to, da bi Slovenija sodelovala pri vzpostavljanju nekaterih institucij v skladu z evropskim redom v Armeniji. Morda na področju pravosodnega sistema, kmetijstva, morda tudi drugje. O tem se bomo oziroma se bosta tudi vladi še konkretneje pogovorili. Mi smo vsekakor pripravljeni, da v skladu s svojimi možnostmi pomagamo prenesti tiste pozitivne izkušnje, ki smo si jih sami pridobili.

Pri vprašanju glede stališča Armenije o vključitvi Turčije v Evropsko unijo in oceni slovenskega predsedovanja OVSE, namenjenemu armenskemu predsedniku, je dr. Drnovšek dodal:

"Vesel sem, da gospod predsednik Kočarjan pozitivno ocenjuje vlogo Slovenije pri predsedovanju OVSE in vlogo našega zunanjega ministra pri tem. Za Slovenijo kot sorazmerno majhno državo je bilo to predsedovanje velik izziv in smo seveda veseli takšnih ocen. Kot drugo mislim, da bi Turčija in Armenija morali čimprej vzpostaviti normalne odnose in sodelovanje, da bi Turčija morala odpreti mejo z Armenijo. Ni smiselno, da še naprej ostajajo ovire v pretoku ljudi, storitev, kapitala in takšen razvoj bi bil korist obeh držav tako ene kot druge. Mislim, da bi do tega morali priti brez kakršnega koli predhodnega pogojevanja in upam, da se bo to kmalu zgodilo."

Na vprašanje armenskega novinarja glede gospodarskega sodelovanja med državama, pa je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Sodelovanje je, kot smo ugotovili, zdaj zelo skromno in naši poslovneži bodo morali proučiti možnosti, ki obstajajo. Zato je pomembno, kot sem že prej dejal, da sklenemo tiste temeljne sporazume med državama, ki omogočajo neki formalni okvir za varno poslovanje in čimprej mora priti do stikov tudi med poslovnim svetom, da bi preučili takšne možnosti. Kolikšen je ta potencial je seveda težko reči. Lahko je več ali manj, odvisno od angažiranja z ene in druge strani. Vendar smo prepričani, da možnosti obstajajo in da bo obema državama koristilo, če jih izkoristimo."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani