arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek zaključil obisk v St. Peterburgu

St. Petersburg, 06/01/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes končal svoj obisk v ruskem St. Peterburgu, kjer se je udeležil slavnosti v počastitev 300. letnice mesta.

Zaključni del praznovanj v St. Peterburgu je potekal včeraj zvečer v veliki palači Petrodvorca, kjer je ruski predsednik Vladimir Putin v prestolni dvorani priredil slavnostno večerjo v čast šefov povabljenih držav. Predsednik dr. Drnovšek je med večerjo sedel med latvijsko predsednico Vairo Vike-Freibergo ter finsko predsednico Tarjo Halonen, ki je v pogovoru izrazila zadovoljstvo nad napovedanim obiskom Slovenije naslednje leto. Sicer pa se je na sprejemu ob večerji predsednik dr. Drnovšek srečal z več tujimi državniki, med drugim tudi z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, s katerim sta se nazadnje videla novembra lani v Pragi. Predsednik dr. Drnovšek se je tudi srečal z Atalom Biharijem Vajpayeejem, predsednikom vlade Indije, kamor naj bi še letos odšel na uradni obisk, ter kitajskim predsednikom Hu Jintaom, ki ga je v pogovoru povabil na obisk na Kitajsko.

Predsednik dr. Drnovšek si je po uradni večerji skupaj z ostalimi državniki ogledal posebno prireditev z baletniki in orkestrom, ki je potekala na vodometu pred palačo in se je končala z ognjemetom nad Petrodvorcem.

Z obiskom v St. Peterburgu ter udeležbo na praznovanjih ob 300. letnici mesta je predsednik dr. Drnovšek poudaril pomen, ki ga Slovenija pripisuje svojim odnosom z Rusko federacijo. Sicer pa srečanje in pogovori s ruskim gostiteljem ob robu slavnostnih dogodkov predstavljajo nadaljevanje prakse rednih meddržavnih stikov na najvišji ravni, ki sta jo predsednika Drnovšek in Putin vzpostavila predlani v St. Antonu in nadaljevala v Moskvi, na Brdu pri Kranju in v Sočiju. Takšna dobra intenziteta stikov omogoča kontinuiran dialog in s tem povezano boljše medsebojno razumevanje med državama.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani