arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Drnovšek se je danes v Davosu sestal s predsednikom evropskega parlamenta in danskim predsednikom vlade

Davos, Švica, 01/23/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Patom Coxom. Sogovornika sta se strinjala, da je evropsko ustavno pogodbo potrebno čimprej sprejeti. Odlašanje z njenim sprejetjem lahko vodi k t.i. Evropi dveh hitrosti, kar bi vodilo do novih napetosti, je menil slovenski predsednik. Predsednik evropskega parlamenta Cox se je strinjal, da je potrebno usmeriti vse napore k iskanju kompromisa glede osnutka ustavne pogodbe. V nasprotnem primeru se lahko Evropa ob koncu letošnjega leta znajde v položaju še večjih delitev in neodgovorjenih vprašanj o zmožnosti njenega delovanja kot celote, o njenem proračunu in njenih zunanjih meja. Na željo predsednika evropskega parlamenta sta se sogovornika posvetila tudi oceni situacije na območju jugovzhodne Evrope. Slovenski predsednik je predstavil našo oceno položaja v regiji, kjer je še veliko nerešenih vprašanj. Klikni za povečavoPredsednik Cox je poudaril, da tudi Evropska unija s pozornostjo spremlja razvoj dogodkov na omenjenem območju, še posebej v Srbiji. Sicer pa sta se strinjala, da je treba podpreti Hrvaško približevanje Evropski uniji, ki pa mora na svoji poti v evropske integracije razrešiti odprta vprašanja.

Slovenski predsednik se je popoldne sestal tudi z danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom. Uvodoma sta potrdila prijateljske odnose med državama, ki so tradicionalno dobri. Sogovornika sta se v svojem pogovoru osredotočila na trenuten položaj v Evropski uniji. Strinjala sta se, da je bila decembra z nesprejemom nove ustavne pogodbe narejena velika škoda evropskemu projektu. Zamujeno bo še posebej težko nadoknaditi v letošnjem letu, ki ga bodo zaznamovale volitve v evropski parlament in sestava nove evropske komisije. Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru izpostavil obžalovanje nad skorajda protekcionističnim pristopom Evropske unije glede kmetijske politike na lanskoletnih pogajanjih Svetovne trgovinske organizacije v Cancunu. Danski premier se je strinjal, da bi se bilo treba v Evropi zavzeti za tržno usmerjeno kmetijstvo. Sicer pa je poudaril, da bi v letošnjem letu kazalo razmisliti o novi iniciativi, ki bi Evropski uniji dala takšno vizijo in zagon, kot so bili v osemdesetih napori za dosego enotnega trga, v devetdesetih pa za enotno monetarno politiko in širitev. Takšni konkretni projekti, kot je denimo na znanju temelječa evropska družba, bi bili po njegovem najbolj učinkovit način, da se izognemo razmišljanjem o Evropi dveh hitrosti.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je odzval povabilu podpredsednika ZDA Dicka Cheneya in se udeležil njegovega večernega sprejema v Davosu. Na sprejemu, kjer se je srečal z ameriškim podpredsednikom in drugimi svetovnimi voditelji, se je slovenski predsednik pogovarjal tudi s finsko predsednico Tarjo Halonen, s katero se bo konec februarja srečal na uradnem obisku na Finskem.
Klikni za povečavo


Predvidoma jutri dopoldne se bo slovenski predsednik v Davosu sestal še z visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano in nekaterimi drugimi udeleženci davoškega gospodarskega foruma.


Več o rednem letnem srečanju na uradni spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani