arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel ciprskega zunanjega ministra

Ljubljana, 02/16/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel ministra za zunanje zadeve Republike Ciper Yiorgosa Lillikasa.

Razvoj dvostranskih odnosov na vseh področjih sta ocenila pozitivno, obe državi tudi kreativno sodelujeta na multilateralnem področju in kot članici EU. Ciper namerava za Slovenijo v najkrajšem možnem roku pristopiti k monetarni uniji in uvesti evro, je povedal minister Lillikas.

Vodja ciprske diplomacije se je Sloveniji zahvalil za podporo pri mednarodni obravnavi problemov razdeljenega Cipra.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek je takšno podporo zagotovil tudi v prihodnje in izrazil upanje, da bodo Ciprčani napredovali v dialogu dveh etničnih skupnosti, grške in turške, in prišli do konstruktivne rešitve problemov, ki obremenjujejo državo. Minister Lillikas je predsednika obvestil, da pričakujejo, da bodo kmalu uresničiti sporazum, ki so ga s posredovanjem mednarodne skupnosti dosegli lani.

Ciprskega ministra Lillikasa je posebej zanimalo tudi stališče slovenskega predsednika dr. Drnovška do reševanja statusa Kosova. Menil je, da ima dogovarjanje o statusu Kosova lahko tudi širše mednarodne implikacije. Predsednik republike dr. Drnovšek je poudaril, da je položaj na Kosovu specifičen in da so povsem specifični tudi nekateri drugi problemi v drugih državah, in da zato nikakor ne kaže teh problemov povezovati med seboj. V nasprotnem primeru bo težko rešiti kateregakoli od teh vprašanj.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Drnovšek se je s ciprskim ministrom pogovarjal o problemu evropske ustavne pogodbe in o nujnosti, da EU uresniči koncept enotne zunanje in varnostne politike.

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je z zadovoljstvom sprejel obvestilo, da bo predsednik Republike Ciper Tassos Papadopoulos na njegovo povabilo uradno obiskal Slovenijo 25. in 26. aprila letos.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani