arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Mladinski pevski festival

Celje, 05/18/2003  |  govor


Pozdravno pismo predsednika dr. Janeza Drnovška udeležencem 25. Mladinskega pevskega festivala v CeljuSpoštovani,

ob priložnosti 25. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala v Celju želim toplo pozdraviti vse njegove letošnje udeležence, tuje in domače, ter ob tem poudariti pomen dejavnosti, ki se ji posvečajo, ter dogodka, ki jih že pet desetletij in petindvajsetič zapored privablja v slovensko 'knežje mesto'.

Neprecenljiva zasluga tega festivala je, da ohranja in osvežuje bogato in davno tradicijo slovenskega zborovskega petja kot avtentičnega ljudskega izročila, ki ostaja zanesljiv temelj tudi današnjemu skladateljskemu snovanju v zborovski glasbi ter visokim izvedbenim ambicijam njenih poustvarjalcev. Prav tako pomembno se mi zdi, da po zaslugi tega festivala tradicija zborovskega petja in interes za to glasbeno zvrst ves čas prehajata na mlade, ki ji dajejo s svojim mladostnim žarom, energijo in ustvarjalno voljo vsakič in vselej znova svežo izpovedno in izrazno vsebino. In tretje, celjski festival je izjemna priložnost za medsebojna srečanja in druženja mladih pevcev in glasbenikov z vseh koncev Evrope, saj se z njim potrjuje in vsakič znova aktualizira krilatica, da "pesem in glasba ne poznata meja" - z enako prodornostjo in odmevnostjo namreč privabljata poslušalce povsod, ne le v okolju, kjer sta bili spočeti.

Prijateljske vezi, ki se na takšnih srečanjih tkejo, so dolgotrajne in trdne, so pa tudi vzpodbuda za nove umetniške zamisli in podvige – za skladatelje, za zborovodje, za animatorje zborovske glasbe, predvsem pa za mlade pevce, ki jih tovrstne mladostne izkušnje in doživetja največkrat zaznamujejo za vse življenje.

Naj še poudarim, da sem zaradi vsega omenjenega z velikim zadovoljstvom in veseljem, pa tudi z občutkom posebne odgovornosti sprejel častno pokroviteljstvo nad Vašim festivalom, in da se iskreno zahvaljujem prav vsem, ki ste prispevali k njegovemu bogatemu in uspešnemu programu ter k izpolnitvi, če ne celo preseganju zastavljenih pričakovanj.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani