arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel irskega predsednika vlade Aherna

Brdo pri Kranju, 05/20/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na gradu Brdo sprejel Predsednika vlade Republike Irske Bertie-ja Aherna, ki se v vlogi predsedujočega Evropski uniji, mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se v pogovoru osredotočila na vrsto aktualnih vprašanj v Evropski uniji.

Največ pozornosti sta posvetila nadaljnjemu poteku medvladne konference in možnostim za sprejem ustavne pogodbe še v času irskega predsedovanja. Predsednik dr. Drnovšek je ob tem izrekel priznanje svojemu sogovorniku oziroma Irski, ki je navkljub vsem težavam to vprašanje uspela vrniti na dnevni red članic EU. Sogovornika sta tako izmenjala poglede na vprašanja prihodnje sestave evropske komisije, odločanja s kvalificirano večino, preambule nove pogodbe in nasploh vprašanja enakosti in enakopravnosti držav v razširjeni Evropski uniji. Dotaknila sta se tudi vprašanja možnega članstva Turčije v EU. Klikni za povečavoOba sogovornika sta izrazila upanje, da bo evropska ustavna pogodba sprejeta navkljub dejstvu, da vse več držav napoveduje izvedbo referenduma o njej. Irski predsednik vlade je v pogovoru izpostavil tudi poudarek, ki ga je v zadnjih mesecih Irska namenila politiki novega sosedstva, ki se dobro razvija.

V nadaljevanju pogovora je na željo svojega sogovornika, predsednik dr. Drnovšek predstavil slovensko oceno položaja na prostoru nekdanje Jugoslavije. Opozoril je na resnost položaja na Kosovem in možnost nadaljnjega zaostrovanja tamkajšnjih razmer. Na podlagi pogovorov s sogovorniki iz regije je slovenski predsednik izpostavil njihovo željo po vključitvi v Evropsko unijo. Evropska perspektiva daje temu območju poseben stabilizacijski pomen, je še poudaril dr. Drnovšek. Sogovornika sta se dotaknila tudi nekaterih drugih aktualnih mednarodnih vprašanj.

Ob koncu pogovora je predsednik Drnovšek irskemu predsedniku vlade zaželel čimveč uspehov v zaključnem delu irskega predsedovanja Evropski uniji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani