arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek nagovoril vodnike reševalnih psov

Ljubljana, 04/09/2006  |  sporočilo za javnost, govor, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Igu, na zaključku 9. mednarodne vaje vodnikov reševalnih psov, nagovoril udeležence, med drugim tudi ljubljansko županjo Danico Simšič in francosko veleposlanico v Sloveniji Dominique Gazuy:


"Gospe in gospodje, udeleženci tekmovanja, vodniki reševalnih psov, lepo vas pozdravljam ob tokratnem vašem srečanju, ob zaključku, kot slišim, zelo uspešnega tekmovanja vodnikov in reševalnih psov.

Klikni za povečavoZdelo se mi je primerno, da vas pozdravim predvsem iz dveh razlogov: ker je vaša dejavnost prostovoljna dejavnost, ker vanjo vlagate veliko svojega časa, volje, energije in drugič, ker je vaša dejavnost človekoljubna, humanitarna dejavnost, torej namenjena pomoči drugim ljudem, ob tem pa vzpostavljate še sodelovanje med človekom in psom. Skupno delo človeka in živali, psa, v tem primeru, daje zelo dobre rezultate. Kaže na to, da je pes človekov res velik prijatelj. In prepričan sem, da ravno vi, vodniki reševalnih psov, to najbolje veste. Da najbolje veste, kako potrebno je dobro razumevanje, kako pomembno je sodelovanje med človekom in psom, kadar gre za takšno dejavnost, kot je vaša. Vem, da ste že velikokrat sodelovali tudi v humanitarnih akcijah. Sodelovali ste pri reševanju ljudi v potresih, tudi pri drugih nesrečah in da ste takrat odigrali pomembno vlogo.
Upam seveda, da v prihodnosti ne bo veliko takih priložnosti, ko bo treba pokazati vaše znanje in usposobljenost, čeprav sem po drugi strani prepričan, da takšne priložnosti seveda še bodo, da je svet pač takšen, da moramo računati na velike katastrofe. In takrat bo vaše delovanje, vaše delo nujno pomembno in zelo potrebno.

Želim vam pri tem veliko uspeha v prihodnje. Hvala lepa."


Po zaključku dogodka je dr. Drnovšek odgovoril tudi na nekaj novinarskih vprašanj.
(nelektorirano)
  • Gospod predsednik, kako ocenjujete takšno akcijo?
dr. Drnovšek: Zdi se mi zelo pomembna. Reševalni psi, njihovi vodniki opravljajo zelo pomembno nalogo. Kadar pride do katastrof - potresov in podobno -, in teh je na žalost kar precej na svetu, takrat se seveda najprej spomnimo nanje. In tisto, kar je še posebej pomembno pri tem je, da je to prostovoljna dejavnost. Torej, ti vodniki skupaj s psi opravljajo pomembno delo; žrtvujejo veliko časa, veliko energije zato, da so lahko pripravljeni takrat, ko jih drugi ljudje potrebujejo.
  • Slovenski vodniki so zelo dobri, zelo uspešni v svojem delu? Menite, da bi lahko več sodelovali tudi v tujini?
dr. Drnovšek: Res je. Prav zadovoljen sem, da smo tako uspešni, torej, Slovenci, v tej dejavnosti. Naše vodnice in vodniki so res dobri, dobro pripravljeni. Sodelovali so že pri nekaterih večjih posegih, nekaterih potresih, recimo v Egiptu, Turčiji. In prepričan sem, da bodo še naprej, v prihodnje, iz tujine pa bodo še marsikdaj povabljeni, kadar bo prišlo do katastrof. Čeprav bi bilo bolje, da katastrof ne bi bilo. Ampak bojim se, da je ta svet takšen, da bo še prihajalo do njih in takrat bomo vsi zelo veseli, da imamo vodnike reševalnih psov in reševalne pse.
  • Gospod predsednik, tudi sami imate psa. Bi si morda želeli takšnega malo boljšega, takšnega, ki rešuje življenja?
dr. Drnovšek: No, recimo temu tako, da potem bi se moral jaz več s tem ukvarjati. Pes je pripravljen in bo pripravljen narediti tisto, kar bi ga naučil oz. kar bi se skupaj naučila. Prepričan sem, da bi že sedaj pomagal rešiti kakšno življenje, če bi imel priložnost.
  • Pa še morda aktualno vprašanje. Živite v občini Vrhnika. Iz nje se bosta morda danes odcepila Log in Dragomer. Kako bi to ocenili?
dr. Drnovšek: Ja, ne vem, kako bi to ocenil. Rekel bi samo to, da zgleda, da se Zaplana, kjer stanujem, zaenkrat še ne misli odcepiti. No, vsaj jaz nič ne vem o tem.
  • Kako pa ocenjujete to, da se občine krhajo v bistvu?
dr. Drnovšek: To je zelo različno od primera do primera. Včasih je dobro, da se vzpostavijo manjše, bolj homogene občinske celote, kjer se ljudje lažje potem skupaj vzamejo in opravijo tisto, kar je treba. Včasih pa gre za bolj posiljeno, umetno delitev, ki ni povsem potrebna, nujna. No, ampak upam le, da znajo ljudje to presoditi sami, takrat, ko se odločajo o tem.
  • Bi morda še sami želeli kaj dodati?
dr. Drnovšek: Vsem vašim gledalkam in gledalcem želim čim lepši zaključek tega dneva in vikenda.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani