arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel portugalskega zunanjega ministra

Ljubljana, 03/05/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel zunanjega ministra Republike Portugalske, Antonia Martinsa da Cruza, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Aktualna vprašanja v mednarodnih odnosih, predvsem razvoj situacije v zvezi z iraško krizo, so bila glavna tema pogovora med predsednikom dr. Drnovškom in ministrom da Cruzom. Ob tem sta poudarila potrebo po ohranitvi enotnosti mednarodne skupnosti pri razreševanju tega problema in izpostavila prvenstveno vlogo Varnostnega sveta OZN v tem procesu. Sogovornika sta se tudi strinjala, da je zdaj čas, da se najde skupni jezik med Evropo in Ameriko in da se zbližajo razlike v stališčih, tako v dobro transatlantskega sodelovanja, kot tudi v dobro mednarodnim organizacijam, kot sta OZN in Nato. Predsednik je pri tem zunanjemu ministru predstavil mešane občutke držav kandidatk za vstop v EU v zvezi s sedanjimi razhajanji med EU in ZDA.

Vodilna tema njunih pogovorov je bila tudi prihodnost Evropske unije in njena širitev. Portugalski zunanji minister je poudaril, da Portugalska še naprej podpira Slovenijo pri njenem vključevanju v EU.

Sogovornika sta se strinjala, da bosta imeli Slovenija in Portugalska kot majhni državi EU podobne interese, tudi glede na bilateralne odnose, ki sta jih ocenila za izredno dobre in brez odprtih vprašanj. Strinjala sta se tudi, da se z bližajočim vstopom Slovenije v Unijo odpirajo številne nove možnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani