arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Drnovšek se opravičuje za objavo Mohamedovih karikatur

Ljubljana, 02/10/2006  |  sporočilo za javnost


Na včerajšnji tiskovni konferenci sem komentiral silovite proteste muslimanov proti objavljanju karikatur v nekaterih evropskih medijih. Dejal sem, da bi se morali evropski politiki v imenu svojih držav opravičiti za objavljene karikature, ki so tako razburile muslimanski svet. Muslimani svojo vero jemljejo zelo resno in to za njih predstavlja žalitev najbolj svetega .

Danes so me opozorili, da je tudi slovenski tednik Mladina ponatisnil karikaturo iz danskega časopisa. Ni prav, da je to storil. Še toliko bolj, ker je vmes že jasno razvidno, kako hudo so prizadeti muslimani in kako silovite so njihove reakcije. Marsikdo govori že o spopadu civilizacij. Še toliko bolj me je to presenetilo, ker zadnje tedne v Sloveniji vlagamo vso energijo v razrešitev humanitarne tragedije in ustavitev oboroženih spopadov v Darfurju. O tem se intenzivno pogajamo s sudansko vlado in predstavniki odporniških skupin v Darfurju. Tudi Sudan je pretežno muslimanska država, tudi tam so že izbruhnili protesti proti tistim državam, kjer so bile objavljene karikature preroka Mohameda. In kako naj sedaj do konca opravimo posredniško vlogo? Bili smo že dogovorjeni s sudanskim predsednikom, da pride podpisat v Slovenijo mirovni sporazum. Sedaj se zapleta. Že tako zanj ni lahko v sedanji zaostreni situaciji med muslimanskim svetom in Evropo sprejemati posredniško vlogo evropske države in priti v Slovenijo. S tem pa, ko je tudi pri nas prišlo do objave karikature, pa je to postalo skoraj nemogoče.

Zato bom storil tisto, kar sem že včeraj pričakoval od drugih evropskih politikov.

Opravičujem se v imenu slovenske države in v imenu evropske civilizacije za objavo Mohamedovih karikatur. Svoboda tiska ne opravičuje žalitve verskih čustev več kot milijarde muslimanov. Spoštovati moramo drug drugega, spoštovati vero in običaje drugih. To je edini način, da mirno živimo drug ob drugem na našem planetu. Sicer se bo razplamtelo sovraštvo, nasilje in prišlo bo do pogube milijonov ljudi. Nihče se ne bo mogel počutiti varnega v svojem fotelju in objestno žaliti drugih, drugačnih ljudi.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani