arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik na Bertelsmann forumu tudi z irskim premierom

Berlin, 01/09/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se danes in jutri mudi v Berlinu, kjer se udeležuje uglednega Bertelsmann Forumu, ki se ga poleg slovenskega predsednika udeležujejo številni svetovni politiki, gospodarstveniki in intelektualci.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je popoldne na forumu sestal z vrsto visokih tujih politikov, med drugim tudi s trenutno predsedujočim v Evropski uniji, irskim predsednikom vlade Bertijem Ahernom. Slovenski predsednik se je vključil tudi v razpravo z naslovom: "Evropa v iskanju nove politične ureditve", ki so jo z uvodnimi prispevki odprli predsednik upravnega odbora Bertlesmann fondacije Werner Weidenfeld, nemški zunanji minister Joscka Fischer in irski predsednik vlade Bertie Ahern.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nastopu poudaril, da se po neuspehu bruseljskega vrha ne smemo prepustiti pesimizmu, kljub vrsti volitev, ki bodo v različnih državah potekale v letošnjem in prihodnjem letu.

Klikni za povečavoV proces iskanja rešitve in kompromisa za sprejem evropske ustavne pogodbe je potrebno vložiti vse potrebne napore in energijo. Evropa dveh hitrosti je slab scenarij, je poudaril, ker ponovno ustvarja delitve. Ob tem je dejal, da si težko predstavlja kogarkoli v dvorani, ki bi želel biti v tisti drugi skupini. Vsako odlaganje sprejemanja ustave bil lahko vodil k izgubi potrebnega zagona, je še dejal slovenski predsednik in irskemu premieru ter Irski zaželel veliko uspeha pri predsedovanju in vso pomoč Slovenije.

Z irskim premierom sta se ločeno sestala tudi po zaključnem prvem delu in se pogovarjala o prioritetnih nalogah irskega predsedovanja. Slovenskega predsednika so zanimali koraki, ki jih bo irsko vodstvo vodilo k sprejemu ustavne pogodbe in pri tem ponudil vso slovensko pomoč.

Klikni za povečavoV pogovoru s špansko zunanjo ministrico Ano Palacio sta se sogovornika dotaknila španske vloge pri iskanju kompromisov za sprejem evropske ustave. Gospa Palacio je predsedniku Drnovšku zagotovila, da si bo Španija prizadevala za iskanje rešitev, saj do blokade pri sprejemanju evropske ustave ne sme priti.




Klikni za povečavoSlovenski predsednik se je srečal tudi z nemškim zunanjim ministrom Joschkom Fisherjem. Fischer je dejal, da bi Slovenija lahko imela pomembno vlogo pri iskanju kompromisnih rešitev, ki naj pripeljejo do sprejema evropske ustave. Oba sta poudarila, da morajo vsi udeleženci medvladne konference vložiti kar se da velike napore, da se do sprejemanje ustave zaključi do konca leta.




Klikni za povečavoKlikni za povečavo













Klikni za povečavoKlikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani