archived page

Uradni obisk predsednika republike na Slovaškem

Bratislava, 12.4.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta prispela na uradni obisk v Slovaško republiko, kjer sta ju sprejela predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič in soproga Silvia Gašparovičová. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se oba predsedniška para zadržala v krajšem pogovoru, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Slovaške republike in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov. Predsednika med uradnim obiskom na Slovaškem spremljata državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Božo Cerar in gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 30 predstavnikov slovenskih podjetij.
Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič in soproga Silvia Gašparovičová sta sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Ivan Gašparovič je uvodoma izrazil veselje in zadovoljstvo ob uradnem obisku slovenskega predsednika. Izpostavil je, da so dvostranski odnosi med državama odlični, obstajajo pa tudi možnosti za njihovo dodatno okrepitev. Poleg razvitega političnega dialoga, ki poteka na vseh ravneh, bi lahko okrepili sodelovanje na področjih kulture, izobraževanja in znanosti, posebno pozornost pa bi morali posvetiti zlasti spodbujanju vzajemnih naložb, je pojasnil. Povedal je, da sta s predsednikom Türkom govorila tudi o nekaterih konkretnih gospodarskih projektih. Posebej je omenil obnovo avtocestnega in železniškega sistema na Slovaškem, kjer je interes za investiranje izkazalo tudi slovensko podjetje Izoterm Plama.
Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič in soproga Silvia Gašparovičová sta sprejela predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zahvalil za prijazno gostoljubje, ki ga je slovaški predsednik izkazal njemu in njegovi delegaciji. Tudi sam se je strinjal, da imata državi odlične odnose in odlično medsebojno razumevanje tako glede aktualnih mednarodnih vprašanj kot tudi glede drugih vprašanj, s katerimi se morata državi soočati sami. Ocenil je, da se gospodarsko sodelovanje dobro razvija, saj se je blagovna menjava v minulem letu povečala za 10 odstotkov. Raste tudi pomen Luke Koper, ki servisira države Srednje Evrope, med njimi tudi Slovaško republiko, ki je na tretjem mestu med državami po količini pretovora v koprskem pristanišču. Predsednik se je strinjal, da potrebujemo veliko večji in močnejši razvoj na področju vzajemnih naložb, kar bo tudi ena od tem pogovorov današnje Slovaško-slovenske poslovne konference v Bratislavi.
Plenarni pogovori med delegacijama Slovaške republike in Republike Slovenije pod vodstvom obeh predsednikov (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Gašparovič je poudaril tudi pomen sodelovanja pri soočanju s problemom naraščajoče brezposelnosti, ki je še posebej pereča med mladimi. Ta problem, s katerim se soočajo tudi druge države v Evropski uniji, bi morali po njegovem mnenju reševati s ciljno orientiranim izobraževanjem in mednarodnimi študijskimi izmenjavami mladih. Tudi predsednik Türk je to vprašanje označil za eno od prioritetnih. Kot kritično pomemben pogoj za reševanje problema brezposelnosti pa je izpostavil nove iniciative za krepitev gospodarske rasti, ki se morajo pridružiti sedanjim naporom za fiskalno stabilnost.
Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Slovaški predsednik je poudaril, da se obe državi zavzemata za močno Evropsko unijo in močno evrsko območje ter nista naklonjeni politiki Evrope dveh hitrosti. Eno od pomembnejših evropskih vprašanj je po njegovih besedah tudi nadaljevanje širitvenega procesa, kjer sta oba predsednika izrazila podporo približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Slovaški predsednik je dodal, da sta se s predsednikom Türkom pogovarjala tudi o pripravah na bližnji Vrh zveze Nato v Chicagu, kar je tudi tema jutrišnjega Foruma o globalni varnosti GLOBSEC 2012, ki bo potekal v slovaški prestolnici in se ga bosta udeležila tudi oba predsednika.

Slovenski predsednik je tudi sam izrazil privrženost načelu močne Evropske unije in močnega evrskega območja, za kar se bo Slovenija zavzemala znotraj institucij Evropske unije, pa tudi z disciplinirano in odgovorno izvedbo nalog, ki so dogovorjene na ravni unije. Izrazil je tudi svoje popolno strinjanje glede nujnosti nadaljnje širitve Evropske unije. Izrazil je veselje nad skorajšnjim članstvom Republike Hrvaške v Evropski uniji in poudaril, da Slovenija v širitvi vidi eno od vitalnih potreb Evropske unije za naprej.
Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se udeležila Slovaško-slovenske poslovne konference (foto: Stanko Gruden/STA)Slovaški in slovenski predsednik sta se v nadaljevanju udeležila Slovaško-slovenske poslovne konference, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.

Predsednik Türk se je v svojem nagovoru posvetil možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Slovaško. Med najbolj perspektivnimi področji je navedel logistiko, avtomobilsko industrijo, informacijske tehnologije, elektroniko, agroživilsko industrijo, zdravstvene storitve in turizem.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Slovaške republike Robertom Ficom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk se je popoldne na delovnem kosilu srečal s predsednikom Vlade Slovaške republike Robertom Ficom in delegacijo slovaške vlade, v kateri je sodeloval tudi slovaški zunanji minister dr. Miroslav Lajčák. Pogovor je bil posvečen aktualnim vprašanjem fiskalne konsolidacije, zmanjšanja proračunskih primanjkljajev in možnih rešitev v tej zvezi ter načinov vodenja socialnega dialoga, ki naj pomaga zagotoviti dobre in vzdržne rešitve. Sogovorniki so posebej poudarili socialno in politično občutljivost teh vprašanj ter skrb za položaj ljudi z najnižjimi finančnimi prejemki. Slovaški premier Fico je pojasnil namero slovaške vlade, da opusti enotno davčno stopnjo, potem ko je ta že odigrala svojo vlogo. Med temami pogovora so bila tudi mednarodna vprašanja, zlasti nadaljnja širitev Evropske unije ter odnosi med EU in Rusko federacijo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Narodnega sveta Slovaške republike Pavlom Paško (foto: Stanko Gruden/STA)Zatem se je predsednik Türk srečal še s predsednikom Narodnega sveta Slovaške republike Pavlom Paško. Predsednik narodnega sveta Paška je pojasnil, da se je slovaški parlament nedavno konstituiral in da bo v začetku meseca maja odločal o zaupnici novi vladi. S slovenskim predsednikom sta v pogovoru posebno pozornost namenila vprašanjem fiskalne konsolidacije in zakonodajnim vprašanjem, ki so povezana z ureditvijo delovnih razmerij. Sogovornika sta se dotaknila tudi medparlamentarnega sodelovanja ter se zavzela za čim bolj neposredno in intenzivno komunikacijo med člani parlamentov obeh držav.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani