archived page

Imenovanja izrednih in pooblaščenih veleposlanikov Republike Slovenije

Ljubljana, 21.11.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je preučil predloge Vlade Republike Slovenije za imenovanja izrednih in pooblaščenih veleposlanikov Republike Slovenije, poleg njih pa tudi kandidaturo za mesto veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju, o kateri je bil obveščen.

Predsednik republike je Vlado Republike Slovenije večkrat opozoril na vsebinske in procesne pomanjkljivosti predlogov, kar je zahtevalo več dela pri zbiranju potrebne dokumentacije pa tudi pogovor z več predlaganimi kandidati. Na ta način je bila vzpostavljena zadostna podlaga za odločitev, ki je po mnenju predsednika v tem trenutku potrebna, saj je celotna situacija, ki se je pojavila v zvezi s postopki odpoklicev in imenovanj veleposlanikov, nekoristna in se mora konstruktivno zaključiti. Pri tem predsednikova odločitev seveda ne bo rešila enega od problemov, ki je v tem, da je od Vlade Republike Slovenije prejel neobrazložene predloge, ki tudi po mnogih prošnjah niso bili dopolnjeni z ustrezno argumentacijo, za kar predsednik upa, da se v prihodnje ne bo več dogajalo. Na podlagi dodatno opravljenega dela in poznavanja tega področja pa je predsednik vendarle pridobil podatke, ki so mu omogočili tehtno vsebinsko presojo podanih predlogov in kandidatur. Zato je lahko sprejel odločitev o tem, kateri kandidati so z vidika zakonskih pogojev in strokovnih ter osebnostnih kvalitet primerni za to, da jim na podlagi svojih ustavnih pristojnosti lahko podeli zaupanje, da bodo veleposlaniško funkcijo dobro opravljali.

Na tej podlagi je predsednik republike imenoval vse tiste kandidate, ki izpolnjujejo zakonske pogoje in za katere je prepričan, da bodo dobro in strokovno opravljali funkcijo veleposlanika. Navedeni kandidati, ki jih je imenoval za veleposlanike Republike Slovenije so: g. Bogdan Benko (Kopenhagen), g. Jožef Hlep (Priština), g. Tone Kajzer (Helsinki), mag. Leon Marc (Haag) in mag. Anita Pipan (Bruselj). V zvezi s kandidaturo g. Iztoka Jarca je Vlado Republike Slovenije zaprosil, da mu posreduje dodatne podatke, ki bodo dokazovali njegovo izpolnjevanje pogojev za imenovanje na mesto vodje diplomatskega predstavništva skladno z Zakonom o zunanjih zadevah. G. Iztok Jarc je bil sicer na mesto ministra imenovan neposredno z mesta veleposlanika, zato bi predsednik želel ugotoviti, ali izpolnjuje tudi pogoje po zadnji zakonski spremembi, preden se odloči za njegovo imenovanje.

Glede ostalih kandidatov je položaj tak, da predsednik ne bo mogel izdati ukazov o njihovem imenovanju. Med njimi nekateri ne izpolnjujejo zakonskih pogojev, nekateri nimajo dovolj strokovnih izkušenj, nekateri pa s svojim ravnanjem niso izkazali kvalitet, ki jih veleposlanik mora imeti, pri nekaterih izmed njih pa je izkazanih celo več navedenih pomanjkljivosti. Od vlade predsednik pričakuje, da bo uvedla postopek za izbiro novih kandidatov za mesta vodij diplomatskih predstavništev v Bratislavi, Berlinu, na Dunaju, v Kijevu, Moskvi, Teheranu in Washingtonu.

S tem se razrešuje situacija, povezana s postopki odpoklicev in imenovanj veleposlanikov, ki je nastala v preteklih mesecih. To je rešitev, ki jo je v dani situaciji treba sprejeti, da se ohrani ugled slovenske diplomacije, da se zagotovi spoštovanje Zakona o zunanjih zadevah in da se prepreči dodeljevanje veleposlaniških mest na podlagi političnih zaslug in osebnih prijateljstev. Seveda pa bo potrebno na tem področju nadaljevati z vzpostavljanjem reda in jasnih pravil, ki bodo enaka za vse in bodo zagotovila ugledno, spoštovano in strokovno diplomacijo Republike Slovenije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani