archived page

Predsednik republike o razvojnih potrebah Afrike

New York, 23.9.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je drugi dan obiska v New Yorku včeraj zjutraj po lokalnem času najprej sestal s predsedujočim 63. Generalne skupščine Organizacije združenih narodov Miguelom d'Escotom Brockmannom. Imela sta kratek vljudnostni pogovor, v katerem sta govorila zlasti o povezovalni in združevalni funkciji, ki jo imajo v svetu Združeni narodi, ter o načrtih OZN za prihodnost. Dotaknila sta se tudi napredka na področju razvojnih ciljev tisočletja, boja proti podnebnim spremembam in problematike človekovih pravic.

Predsednik republike se je v nadaljevanju udeležil odprtja srečanja na visoki ravni "Razvojne potrebe Afrike: implementacija podanih zavez, izzivi in pot naprej" in okrogle mize, kjer je spregovoril o dveh ključnih vprašanjih, pomembnih za razvoj Afrike kot celote. Kot prvo je omenil gospodarsko rast v Afriki, ki je trenutno okoli 6-odstotna in stabilna, vendar se ne prenaša v družbeni razvoj. Predsednik je ob tem menil, da je sicer gospodarska rast glede na stopnjo revščine in potrebe Afrike še vedno prenizka, zato bi si morali prizadevati za njeno okrepitev. Da bi to dosegli, je po besedah predsednika potrebno razviti nove, inovativne pristope pri financiranju razvoja Afrike. Drugo področje, ki ga je izpostavil predsednik dr. Danilo Türk, je področje izobraževanja. Kot je opozoril, se razprava o tem vprašanju osredotoča predvsem na osnovno izobraževanje, premalo poudarka pa je na visokem šolstvu in raziskavah. Poudaril je, da lahko dolgoročen razvoj pričakujemo le, če bodo vsi izobraževalni sistemi Afrike v celoti razviti, in se zavzel za oblikovanje afriških visokošolskih in raziskovalnih središč.

Predsednik dr. Danilo Türk je imel včeraj popoldan po lokalnem času tudi dve bilateralni srečanji. Najprej se je sestal s predsednikom Republike Avstrije dr. Heinzem Fischerjem. Govorila sta o parlamentarnih volitvah v Republiki Sloveniji in o bližnjih parlamentarnih volitvah v Republiki Avstriji. Na kratko sta izmenjala stališča tudi glede razmer v Gruziji in na Kosovu ter se v pogovoru dotaknila krize, ki pretresa svetovne finančne trge. Slovenski predsednik je dr. Heinza Fischerja povabil na uradni obisk v Slovenijo, kar je avstrijski predsednik z veseljem sprejel.

Predsednik republike se je zatem srečal s predsednikom Predsedstva Bosne in Hercegovine Harisom Silajdžićem, s katerim sta se obširno pogovarjala o odnosih med državama, pri čemer predstavlja približevanje Bosne in Hercegovine Evropski uniji temeljni okvir, znotraj katerega se politično sodelovanje razvija. Ker je Bosna in Hercegovina sklenila stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z Evropsko unijo v času slovenskega predsedovanja, sta predsednika spregovorila tudi o nadaljnjih korakih, ki bodo pripeljali Bosno in Hercegovino do statusa kandidatke za članstvo. Predsednik dr. Danilo Türk je izpostavil pomen Bosne in Hercegovine kot simbola sožitja različnih narodov, ki ima pomembno vlogo za Evropo kot celoto. Predsednika sta se pogovarjala tudi o gospodarskem sodelovanju obeh držav in gospodarskih vizijah Bosne in Hercegovine ter o bližnjem uradnem obisku slovenskega predsednika v tej državi.
Klikni za povečavo
Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani