archived page

Predsednik republike o simboliki obiska kraljice Elizabete II.

Ljubljana, 23.10.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se poslovila od kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega (FA BOBO)Britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški sta danes sklenila državniški obisk v Republiki Sloveniji. Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se na ljubljanskem mednarodnem letališču od kraljevega para poslovila uradno in z vojaškimi častmi.

Predsednik republike je v izjavi ob koncu obiska kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega izrazil zadovoljstvo nad obiskom. Ob tem obisku je po predsednikovih besedah prišla do izraza simbolika sodelovanja med eno najstarejših monarhij v Evropi in eno najnovejših republik v Evropi. Predsednik je posebej izpostavil toplino in pristnost, s katero so prebivalci in prebivalke mesta Ljubljane sprejeli kraljico med sprehodom po mestu. Tudi na poti v Lipico je bilo veliko spontanih izrazov veselja in radosti ob obisku, kar je dalo poseben šarm in posebno noto obisku v celoti, je dejal predsednik.

Predsednik se je dotaknil tudi pogovorov, ki sta jih imela s kraljico. Kraljica je v vseh pogovorih pokazala veliko zanimanje za Slovenijo ter za dosežke in napredek Slovenije, je dejal. To zanimanje je segalo na različna področja, kot so šolstvo, skrb za otroke, zdravstvo, razvoj farmacevtske industrije in tehnološki dosežki Slovenije. Veliko pozornost je kraljica posvetila Lipici in lipicancem, je dejal predsednik in dodal, da je bil ta del obiska zelo prijeten, zanimiv in tudi simbolično pomemben. Kot je pojasnil, imamo v Sloveniji nekaj stoletno tradicijo, ki je evropsko in svetovno zanimiva, zato je tudi kraljica s posebnim zanimanjem sprejela vse, kar si je ogledala in izvedela ob obisku v Lipici.



Poročanje o obisku kraljice Elizabete II. v Sloveniji na spletnih straneh britanskih institucij in medijev

Britansko zunanje ministrstvo
Medijsko središče britanske monarhije

The Press Association

BBC News - 1
BBC News - 2
BBC News - 3
BBC News - 4

Sky News - 1
Sky News - 2

Times Online - 1
Times Online - 2
Times Online - 3
Times Online - 4

The Sun

Daily Mail - 1
Daily Mail - 2
Daily Mail - 3
Daily Mail - 4

Daily Express

Telegraph - 1
Telegraph - 2
Telegraph - 3
Telegraph - 4

Financial Times

The Earth Times - 1
The Earth Times - 2

Yahoo News UK

Hello Magazine - 1
Hello Magazine - 2

Metro

Horse and Hound
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani