archived page

Nastop predsednika republike na zasedanju Generalne skupščine OZN

New York, 24.9.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes nastopil kot govornik v splošni razpravi 63. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. V svojem govoru je poudaril, da svet živi v razburkanem obdobju, kjer bodo potrebni resnični odgovori na nekatere nakopičene globalne probleme in velike izzive današnjega časa. Pri iskanju odgovorov mora sodelovati celotna mednarodna skupnost, z Združenimi narodi v svojem središču, je opozoril. "Živimo v času, ki potrebuje transformacijo. Zato bi morala biti transformacija tudi ključna ideja pri oblikovanju politik, ki vodijo delovanje Združenih narodov," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Kot primer takšnega delovanja Združenih narodov v preteklosti je predsednik republike navedel področje človekovih pravic in spomnil, da bo prav letos preteklo 60 let od uveljavitve Splošne deklaracije o človekovih pravicah. V tem času je po predsednikovih besedah prišlo do velikih sprememb, ki jih je povzročila prav transformacijska moč človekovih pravic. Po drugi svetovni vojni, ko je svet prestajal eno najbolj travmatičnih obdobij, je deklaracija začrtala optimistično vizijo pravične družbe in boljšega sveta. Od takrat naprej so človekove pravice kot transformacijska ideja usmerjale družbene spremembe in razvoj, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je dodal, da je današnji svet občutno boljši kot svet leta 1948, človekove pravice so slavile v mnogih delih sveta, veliko krutih sistemov je končalo na smetišču zgodovine in v demokraciji danes živi več ljudi kot kadarkoli prej.

Klikni za povečavoPredsednik republike je sicer opozoril, da še vedno prihaja do kršitev človekovih pravic, pojavili pa so se tudi novi problemi, zato je potrebno z bojem za človekove pravice nadaljevati. Kot enega od glavnih izzivov je izpostavil uresničevanje univerzalne pravice do razvoja, ki so ga Združeni narodi leta 2000 opredelili in povzeli v sporazumu o globalnih razvojnih ciljih. Vizija obstaja in do napredka v praksi že prihaja, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da sta prav temu vprašanju namenjena letošnje srečanje voditeljev o razvojnih potrebah Afrike in okrogla miza o doseganju razvojnih ciljev tisočletja, ki bosta poglobila razumevanje o trenutnih dosežkih in nalogah, ki so pred nami.

Kot glavno področje delovanja Združenih narodov, kjer je v današnjem času potrebna transformacija, je predsednik republike opredelil področje boja proti podnebnim spremembam. Spomnil je, da je tudi Varnostni svet ZN prepoznal nujnost reševanja okoljskih problemov in raznolikost izjemno nevarnih posledic za mednarodno varnost, ki bi jih ti problemi lahko povzročili. Kot je opozoril, ne smemo izgubljati časa in kot primer aktivnosti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov navedel ambiciozen načrt, ki si ga je v času slovenskega predsedovanja zastavila Evropska unija. Ob tem je pripomnil, da bo nujno oblikovati ustrezno partnerstvo med ključnimi globalnimi dejavniki, kot so Evropska unija, Združene države Amerike pa tudi Japonska, Kitajska in države skupine G-77. Obstoječi okoljski izzivi zahtevajo tranformacijski pristop na področjih energetske porabe, razvoja tehnologij in načrtovanja razvoja. V teh naporih mora sodelovati svet kot celota in prav Združeni narodi morajo določiti pravo smer delovanja, je dejal predsednik.

Na tretjem mestu je predsednik dr. Danilo Türk izpostavil nujnost transformacije na področju vzdrževanja mednarodnega miru in varnosti. Kot je dejal, se je varnostno stanje po koncu hladne vojne spremenilo v več pogledih. V tem obdobju je prišlo do nekaterih razočaranj, kot je neuspeh pri preprečitvi genocida, obenem pa se število oboroženih konfliktov zmanjšuje, za kar so po predsednikovih besedah zaslužni tudi Združeni narodi, ki so pridobili številne izkušnje in sposobnosti za izvajanje mirovnih operacij ter za preventivno diplomacijo. Uspeh na tem področju bo potrebno še okrepiti, za kar bo potrebno oblikovati posebna partnerstva za reševanje varnostnih vprašanj, predvsem na Bližnjem vzhodu, Kavkazu, Balkanu in v nekaterih regijah Afrike, je dejal predsednik. Poleg tega bi se morali posvetiti tudi transformaciji obstoječih varnostnih struktur, je opozoril predsednik dr. Danilo Türk in predlagal reformo strukture članstva v Varnostnem svetu ZN, ki bi pripomogla k transformaciji svetovne varnostne arhitekture in skupaj z drugimi spremembami doprinesla k izboljšanju sveta.

Po zamisli predsednika dr. Danila Türka o reformi Varnostnega sveta ZN bi bilo poleg sedanjih petih stalnih članic s pravico veta dodanih še šest stalnih članic z vseh koncev sveta. Nestalne članice bi bile razdeljene v dve skupini. V prvi bi bile države s pogosto rotacijo, ki bi se v Varnostnem svetu izmenjavale vsaki dve leti, tako da bi bilo v vsakem mandatu šest držav iz te skupine. Preostalih osem nestalnih članic bi bilo izbranih na podlagi regionalne zastopanosti. Tako bi skupno dobili do največ 25 članic Varnostnega sveta ZN.

Pogovor predsednika republike dr. Danila Türka z dopisniki slovenskih medijev po nastopu v Generalni skupščini Organizacije združenih narodov
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani