archived page

Udeležba predsednika na 7. azijsko-evropskem vrhu (ASEM 7)

Peking, 25.10.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se udeležuje odprtja 7. azijsko-evropskega vrha (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se med obiskom na Kitajskem udeležuje 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM 7), ki se ga udeležujejo voditelji 27 držav Evropske unije, desetih članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), Indije, Pakistana, Mongolije, Kitajske, Južne Koreje in Japonske. Predsednik se je včeraj popoldan po lokalnem času udeležil slavnostnega odprtja 7. azijsko-evropskega vrha in prve zaprte plenarne seje na temo "Mednarodno gospodarstvo in finančne razmere", kjer je nastopil kot govornik.

Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem nastopu opozoril, da so bili v razpravi o reševanju globalne finančne krize podani predlogi o institucionalnih reformah in tudi predlogi spremembe strukture Mednarodnega denarnega sklada. Kot je dejal, bo do te spremembe sčasoma moralo priti, vendar se je vprašal, ali je razprava že napredovala do točke, ko bi lahko razpravljali o institucionalnih vidikih, ki lahko otežijo nadaljnjo razpravo. Poudaril je, da bo potrebno razviti postopen pristop in najprej določiti kratkoročne in srednjeročne ukrepe ter pravila in načela pri reševanju krize, šele nato pa bo možno razpravljati tudi o institucionalnih vprašanjih. V zaključku je dejal, da je koristno razmišljati o vseh vidikih reševanja finančne krize, vendar je potrebno upoštevati tudi postopnost. Tako bi morali po predsednikovih besedah najprej določiti, kateri ukrepi so prvi na vrsti, in razmisliti, do katere mere lahko regionalne politike utrejo pot končnim globalnim institucionalnim spremembam.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk na odprtju 7. azijsko-evropskega vrha (FA BOBO)Danes dopoldan se je predsednik republike udeležil tudi druge zaprte plenarne seje na temo "Globalna vprašanja - varna prehrana, pripravljenost na naravne nesreče in management" ter tretje zaprte plenarne seje na temo "Trajnostni razvoj - cilji tisočletja, energijska varnost, klimatske spremembe in družbena kohezija". V nadaljevanju se je udeležil delovnega kosila na temo "Mednarodni in regionalni razvoj", ki ga je v čast vsem
vodjem delegacij priredil kitajski premier Wen Jiabao.

Na delovnem kosilu so bila obravnavana predvsem različna vprašanja mednarodnega miru in varnosti, kot so razmere v Afganistanu, Mjanmaru, Severni Koreji in Iranu. Predsednik dr. Danilo Türk je v tej razpravi pozitivno ocenil izkušnje pri reševanju severnokorejskega nuklearnega vprašanja, zlasti okoliščino, da ima ta pristop popolno podporo v mednarodni skupnosti in da je bil vzpostavljen ustrezen učinkovit diplomatski mehanizem, pogovor šestih strank, ki omogoča, da se odločitve razvijejo razmeroma hitro in brez nepotrebnih zastojev. Dodal je, da je ta model koristen tudi nasploh in da kaže na to, kako pomembno je povezovanje polne mednarodne podpore z učinkovitim diplomatskim mehanizmom in upoštevanjem regionalne varnostne stvarnosti. Če se ti trije elementi povežejo, se lahko po predsedniovih besedah uspešno rešuje probleme.

Predsednik dr. Danilo Türk je sodeloval na plenarnih sejah v okviru 7. azijsko-evropskega vrha (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je popoldan udeležil četrte zaprte plenarne seje na temo "Krepitev medcivilizacijskega dialoga", kjer je nastopil kot govornik. Kot je dejal v nagovoru, je Evropska unija pluralistični prostor, ki vključuje različne kulture in kjer zaradi imigracije obstajajo neposredne potrebe po okrepitvi medkulturnega dialoga. Evropa pa se po predsednikovih besedah zaveda tudi globalne razsežnosti tega vprašanja, zato je privržena medkulturnemu in medcivilizacijskemu dialogu na globalni ravni. Da bi lahko v polni meri izkoristili prednosti ekonomske globalizacije, moramo upoštevati tudi kulturni in civilizacijski vidik ter razvijati naše odnose v smeri medsebojnega spoštovanja in podpore, je dejal predsednik. Iniciative na tem področju, kot je na primer Zavezništvo civilizacij, ki sta ga iniciirali Španija in Turčija, obstajajo in jih je potrebno razvijati tako, da bi dosegli največjo možno sinergijo med njimi, je še dodal. Razprave o temeljnih vprašanjih odnosa in dialoga med različnimi civilizacijami pa vključujejo tudi praktične ukrepe, kot bi bila bolj pogosta uporaba komentarjev o aktualnih vprašanjih iz različnih regij v medijih.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v nagovoru dotaknil tudi 60. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic, ki izpostavlja človekove pravice kot vrednoto, ki je skupna vsem civilizacijam, narodom, kulturam in posameznikom. Spomnil je, da so bile ob nastanku deklaracije človekove pravice v večjem delu sveta zgolj ideal, ki je bil daleč od realizacije. Kljub temu pa je optimistični duh, v katerem je bila deklaracija oblikovana, dokazal, da ima ideja človekovih pravic resnično transformacijsko moč, ki je uspela globoko sprementi svet, je dejal. Avtorji deklaracije so se po predsednikovih besedah zavedali, da je proces realizacije človekovih pravic dolg in potrebuje veliko majhnih korakov, med drugim tudi družbene spremembe v posameznih državah in spremembe v mednarodni ureditvi. Ta proces še vedno traja in z upoštevanjem dolgoročne narave tega cilja lahko dosežemo napredek, ki bo pomagal tudi dialogu med civilizacijami, je zaključil slovenski predsednik.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v Pekingu srečal s predsednikom vlade Socialistične republike Vietnam Nguyenom Tanom Dungom (FA BOBO)Ob robu zasedanja 7. azijsko-evropskega vrha se je predsednik republike srečal s predsednikom vlade Socialistične republike Vietnam Nguyenom Tanom Dungom. Govorila sta o dobrih odnosih med državama, ki jih je potrebno pospešiti tudi s pomočjo rednejših in pogostejših stikov na različnih ravneh. Vietnamski premier je izrazil podporo kandidaturi Republike Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v obdobju 2012−2013 in se zahvalil za slovensko podporo Vietnamu pri integraciji v mednarodno skupnost. Ob tem je predsednika dr. Danila Türka povabil na obisk v Vietnam. Tudi slovenski predsednik je v luči pospešitve sodelovanja na vseh področjih povabil vietnamskega predsednika in premiera na obisk v Slovenijo. Sogovornika sta izrazila željo po izboljšanju gospodarskega sodelovanja na področjih blagovne in storitvene menjave, slovenski predsednik pa je izrazil tudi interes Slovenije za neposredne investicije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani