archived page

Predsednik republike obiskal občino Vransko

Vransko, 4.6.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Vransko Francem Sušnikom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Vransko, kjer se je srečal z županom Francem Sušnikom in predstavniki Občine Vransko, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Predsednik je po pogovoru obiskal Osnovno šolo Vransko - Tabor, kjer si je ogledal krajši kulturni program učencev šole, ter Schwentnerjevo hišo, v kateri je živel knjigarnar in založnik Lavoslav Schwentner in ki z ohranjeno stanovanjsko opremo hiše ponazarja kulturo bivanja ob prelomu prejšnjega stoletja. Zatem si je predsednik v Muzeju motociklov Vransko ogledal muzejsko zbirko, ki obsega okoli 150 motociklov iz različnih časovnih obdobij. V nadaljevanju pa je obiskal še Inovacijski center za razvoj alternativnih virov energije Vransko, kjer se je srečal z vodstvom in se seznanil z delovanjem centra.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Osnovno šolo Vransko – Tabor (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike se je v pozdravnem nagovoru v Osnovni šoli Vransko - Tabor zahvalil šolarjem za njihov prisrčen in kakovosten kulturni program, ki je pokazal, kaj vse znajo in kako zelo dobri so. Povedal je, da med svojimi aktivnostmi po Sloveniji velikokrat obiskuje osnovne šole, kjer ga vedno navduši, ko vidi, kako ustvarjalni in bistroumni so naši otroci, kako lep kulturni program pripravijo in kako lepo slovenščino uporabljajo med svojimi nastopi. Zato se je ob tej priložnosti zahvalil tudi vsem učiteljicam in učiteljem, ki skrbijo za lepo izgovorjavo otrok in za to, da se otroci v svojem jeziku intelektualno in duhovno razvijajo. Predsednik je pohvalil tudi dobre rezultate osnovne šole, šolarjem pa je pred zaključkom šolskega leta zaželel čim lepša spričevala in da bi imeli čim lepše šolske počitnice.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Schwentnerjevo hišo (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije poudaril, da občina Vransko spada med naše zelo uspešne občine, ki je lahko zgled tudi ostalim občinam, zlasti pri razvoju alternativnih virov energije. Ta zagon je občina omogočila z Inovacijskim centrom za razvoj alternativnih virov energije Vransko, ki ga je predsednik označil kot nacionalno pomemben primer, ki bi ga morali dobro razumeti in njegove prednosti uporabiti tudi drugje po Sloveniji. Predsednk je pohvalil tudi savinjski model koordinacije med občinami na področjih prostorskega načrtovanja, financ ter izvajanja evropskih ali drugih skupnih projektov. Tudi to je po besedah predsednika nacionalnega pomena, saj bi se po izkušnjah Spodnjesavinjske in celotne Savinjske doline lahko zgledovale druge slovenske regije, s tem pa bi napredovala tudi država kot celota. Potrebujemo majhne občine, da so blizu ljudem, pa tudi dobro koordinacijo za čim večjo učinkovitost teh občin, je pojasnil predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Muzej motociklov Vransko (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je med glavnimi težavami občine izpostavil pridobivanje različnih dovoljenj s strani Agencije Republike Slovenije za okolje. Poudaril je, da bi morala ta agencija in vsi drugi upravni organi pospešiti svoje delovanje. Kot primer je omenil področje vodnega gospodarstva, kjer bi tudi s hitrejšim izdajanjem dovoljenj bolje zaščitili ogrožene občine pred nevarnostmi poplav. Predsednik je izpostavil, da je sedanja vlada izvedla reorganizacijo uprave na področjih varstva okolja, kmetijstva in infrastrukture in da je iz nekaterih občin že prejel informacije, da so se določeni upravni postopki začeli pospeševati. Ta tendenca je pozitivna, je dejal predsednik, ki je menil, da bi bilo zelo dobro, če bi sedanji čas premagovanja krize in reorganizacije državne uprave izkoristili za bistveno pospešitev upravnih postopkov. To je ena največjih ovir v našem razvoju in ta problem se pozna v vsaki občini, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Inovacijski center za razvoj alternativnih virov energije Vransko (foto: Stanko Gruden/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani