archived page

Predsednik republike z gospodarstveniki na Nizozemskem

Rotterdam, Haag, 28.11.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Poslovne konference nizozemskih in slovenskih gospodarstvenikov (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prispel na delovni obisk v Kraljevino Nizozemsko, kjer ga spremlja 40-članska slovenska gospodarska delegacija. Predsednik se je v prostorih Trgovinske zbornice Rotterdam najprej srečal z nizozemskimi gospodarstveniki, zatem pa se je udeležil odprtja Poslovne konference nizozemskih in slovenskih gospodarstvenikov. Konference se udeležuje več kot 80 nizozemskih gospodarstvenikov, podjetja iz obeh držav pa bodo v njenem okviru opravila več ločenih poslovnih srečanj.

Predsednik je v nagovoru na poslovni konferenci izpostavil velik obseg blagovne menjave, uravnoteženo storitveno menjavo in izjemno raznolikost oblik gospodarskega sodelovanja med državama, ki vključuje širok krog podjetij. Spomnil pa je tudi na dragoceno pomoč Nizozemske, ki je z nasveti pomagala Sloveniji pri njenih prizadevanjih za članstvo v Evropski uniji. Predsednik je Slovenijo opisal kot državo s strateško pomembno zemljepisno lego na stičišču Srednje Evrope, Balkana in Sredozemlja, ki se lahko veliko nauči od Nizozemske glede izkoriščanja te svoje prednosti.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Poslovne konference nizozemskih in slovenskih gospodarstvenikov (foto: Stanko Gruden/STA)Po besedah predsednika obstaja potencial za razvoj gospodarskega sodelovanja v širokem spektru dejavnosti, ki segajo od področij gradbeništva in logistike na eni strani do informacijskih tehnologij, kmetijstva, finančnih storitev in bančništva na drugi strani. Predsednik je posebej izpostavil tudi sodelovanje na področju poslovnega izobraževanja in usposabljanja.

Predsednik je dejal, da mora Slovenija sprejeti dodatne ukrepe za spodbujanje tujih investicij in zagotoviti spoštovanje predpisov, ki urejajo zaščito okolja, veliko pa je že naredila na področju poenostavitve postopkov za ustanovitev podjetij, ki pomagajo tujim investitorjem. Potrebujemo tudi močno in energično angažiranje poslovnega sektorja, k čemur lahko po mnenju predsednika prispeva poslovna konferenca v Rotterdamu.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z Njenim Veličanstvom nizozemsko kraljico Beatrix (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zvečer v Palači Huis ten Bosch v Haagu srečal z Njenim Veličanstvom nizozemsko kraljico Beatrix. Zadržala sta se v prijetnem pogovoru, v katerem sta se posvetila razmeram v Evropi, izzivom v Evropski uniji in širšem evropskem prostoru, pa tudi ključnim socialnim in razvojnim vprašanjem, zlasti tistim, ki so povezana z brezposelnostjo mladih. Predsednik Türk je nizozemsko kraljico Beatrix povabil, da ob primerni priložnosti obišče Republiko Slovenijo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani