archived page

Jezikovni simpozij "Slovenski knjižni jezik v 16. stoletju"

Ljubljana, 17.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil slovesnega začetka Jezikovnega simpozija ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja "Slovenski knjižni jezik v 16. stoletju," ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije.

Po besedah predsednika je bilo 16. stoletje čas velikih socialnih, političnih in kulturnih vrenj v celotni Evropi in Slovenci iz tega niso bili izvzeti. "Naš narod je v tistem času doživel eno svojih najbolj ustvarjalnih in najpomembnejših obdobij celotne narodne zgodovine. Dobili smo prve knjige, prve prevode biblijskih tekstov in tudi celoten prevod Biblije v slovenščino, kar je izjemnega kulturnega pomena za celoten nadaljnji razvoj," je dejal predsednik republike.

"Sem predsednik Častnega odbora za 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja in moram reči, da me od vseh stvari, ki jih delam kot predsednik republike, ta najbolj navdihuje," je še povedal predsednik in dodal, da je Trubarjev prispevek izjemen, zlasti na jezikovnem, literarnem in kulturnem področju.

Klikni za povečavoPredsednik je poudaril, da je bil Primož Trubar človek, ki je združeval dve pomembni misiji. Misijo misleca, ki ga zanima univerzalni pogled na človeka in njegovo usodo, in misijo praktičnega ustvarjalca. Dodal je, da se ga bomo spominjali kot človeka, ki je bil sposoben pisati abecednike in katekizme, prevajati biblijske tekste, pisati pesmarice, ki je organiziral cerkev kot osrednjo ustanovo narodnega duha in ki je s svojimi prevodi navsezadnje ustvaril ne samo lasten prispevek k slovenski kulturi in nastanku slovenskega naroda, ampak tudi šolo, okrog katere so se zbrali odlični prevajalci, odlični poznavalci Svetega pisma in seveda odlični jezikoslovci.

"Jezik ni dan enkrat za vselej, ampak ga ustvarjamo vsak dan na novo in mu vsak dan nekaj dodajamo. Lahko mu dodajamo resnične vrednosti, nekaj kar bo ostalo, ali pa mu le dodajamo trivialnosti oziroma uvožene izdelke. O vsem tem je seveda vredno razpravljati in o vsem tem je možno razmišljati ob razpravi o slovenski jezikovni ustvarjalnosti 16. stoletja," je zaključil predsednik in udeležencem simpozija zaželel obilo uspeha.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani