archived page

Delovni obisk predsednika Türka v Državi Katar

Doha, 1.2.2011  |  sporočilo za javnost


Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se mudi na delovnem obisku v Državi Katar, kjer ga je sprejel gostitelj, Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani. Po plenarnih pogovorih med delegacijama Države Katar in Republike Slovenije pod vodstvom emirja Države Katar in predsednika Republike Slovenije sta se katarski emir in slovenski predsednik zadržala še v pogovoru na štiri oči. V pogovorih sta opravila celovit pregled dosedanjega dvostranskega sodelovanja in izmenjala stališča o razvoju položaja na Bližnjem vzhodu.

Sogovornika sta pozitivno ocenila sodelovanje med državama na humanitarnem področju, predsednik Türk pa je v tem okviru izpostavil prispevek Države Katar humanitarnemu projektu rehabilitacije palestinskih otrok, žrtev oboroženih spopadov v Gazi, ki so bili na zdravljenju v Republiki Sloveniji. Katarski emir in slovenski predsednik sta se posvetila tudi sodelovanju obeh držav na finančnem področju, v pogovor o nekaterih konkretnih vidikih tega sodelovanja pa se je skupaj s katarskim finančnim ministrom vključil tudi slovenski minister za finance dr. Franc Križanič.

Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Sogovorniki so izrazili obojestranski interes za razvoj turizma in za sodelovanje držav na prometnem področju, o čemer priča tudi danes sklenjeni Sporazum o zračnem prometu med Vlado Republike Slovenije in Vlado države Katar, ki ga je s strani Republike Slovenije podpisal minister dr. Patrick Vlačič. Beseda pa je tekla še o nekaterih drugih projektih, namenjenih širitvi turističnih obiskov iz Katarja v Republiko Slovenijo.

Državi začenjata tudi sodelovanje pri geoloških raziskavah, kar bo omogočil danes sklenjeni Sporazum o sodelovanju med Geološkim zavodom Slovenije in Qatar Mining Company, ki ga je s strani Republike Slovenije podpisal direktor Geološkega zavoda Slovenije dr. Marko Komac. Katarski emir in slovenski predsednik sta pregledala tudi stanje preostalih že sklenjenih sporazumov med državama in se dogovorila za pospešitev procesa ratifikacije nekaterih med njimi.

Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je sprejel predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Pomemben del pogovorov je bil namenjen mednarodnim vprašanjem. Emir šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je slovenskega predsednika seznanil s svojo analizo položaja na Bližnjem vzhodu v luči aktualnega dogajanja v Tuniziji in Egiptu. Predsednik dr. Danilo Türk pa je katarskemu emirju predstavil svoje poglede na razmere na Balkanu. Sogovornika sta ocenila, da je sodelovanje med Katarjem in Slovenijo doseglo dobro raven in se dogovorila za nadaljnje redne kontakte.

Katarski emir je v nadaljevanju gostil slovensko delegacijo na delovnem kosilu, kjer je beseda tekla o različnih vidikih dvostranskega in mednarodnega sodelovanja. V okviru delovnega obiska predsednika Türka v Državi Katar je imel slovenski minister za finance dr. Franc Križanič tudi ločeno srečanje z ministrom za gospodarstvo in finance Države Katar Yousefom Hussainom Kamalom.

Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta prisostvovala podpisu dvostranskih sporazumov o sodelovanju med Katarjem in Slovenijo (foto: Stanko Gruden/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani