archived page

Predsednik republike odprl 49. kmetijsko-živilski sejem Agra

Gornja Radgona, 20.8.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja 49. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, na katerem se predstavlja preko 1710 razstavljavcev iz 27 držav.

Predsednik republike je v otvoritvenem nagovoru poudaril pomen kmetijstva kot ene najstarejših vsebin občečloveške kulture, ki izkazuje naš odnos do kultiviranja zemlje in naravnega okolja, s tem pa tudi do kakovosti našega bivanja.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je med glavnimi cilji slovenske strategije razvoja kmetijstva izpostavil ustrezno prehransko varnost, tržno uspešnost in okoljsko primernost kmetijstva ter vsestranski razvoj podeželja. Pohvalil je tudi ukrepe kmetijskega ministrstva v smeri povezovanja proizvodno-prehranskih verig. Takšno povezovanje bo predvidoma že letos dalo zelo dobre rezultate na področju pšenično-žitnega sektorja, podobne naloge pa nas v prihodnje čakajo tudi na drugih področjih, kot je področje zelenjavno-vrtninskih pridelkov.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik se je zavzel za dobro izkoriščenost vseh naših naravnih virov, kjer je kot primer navedel izkoriščanje termalne vode za gojenje vrtnin v rastlinjakih. Posebej je poudaril potrebo po boljšem gospodarjenju z gozdovi, ki so naše veliko bogastvo in jih moramo znati bolje izkoriščati. Ob tem je spomnil tudi na problem kmetijskih površin, ki jih zarašča gozd, ter opozoril, da moramo storiti več za spremembe na tem področju.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob mednarodnem letu gozdov na 49. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra posadil omoriko (foto: Nebojša Tejić/STA)V svojem nagovoru se je predsednik navezal tudi na evropsko kmetijsko politiko in dejal, da potrebujemo takšno Evropsko unijo, ki finančnih sredstev ne bo zagotavljala zgolj za redistribucijo, ampak za rast in razvoj v državah članicah. Dodal je, da moramo misliti tudi na številne dele sveta, ki trpijo lakoto, in se v okviru Evropske unije zavzemati za to, da bi na teh območjih ublažili posledice kriznih dogodkov in naravnih katastrof.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan sta se srečala s kmetijskimi ministri Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Makedonije, Moldavije in Poljske (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan ter direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec so ob mednarodnem letu gozdov na radgonskem sejmu posadili drevesa.

Predsednik Türk in minister Židan sta se pred odprtjem sejma Agra srečala tudi s kmetijskimi ministri Črne gore, Kosova, Makedonije, Moldavije, Poljske ter Federacije Bosne in Hercegovine.


Intervju predsednika republike dr. Danila Türka za Televizijo Slovenija (Ljudje in zemlja)

opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Vir: Televizija Slovenija
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani