archived page

Predsednik ob odprtju Evropske prestolnice kulture 2012

Maribor, 14.1.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil otvoritvene slovesnosti Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni pokrovitelj udeležil otvoritvene slovesnosti Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Predsednik je v otvoritvenem nagovoru poudaril, da smo vsi v Sloveniji ponosni na Maribor, ki je evropska in na ta način tudi slovenska prestolnica kulture. Otvoritveno slovesnost Evropske prestolnice kulture 2012 je označil kot trenutek, s katerim Maribor vstopa v novo fazo svojega razvoja. Ob tej priložnosti je čestital mariborskemu županu Francu Kanglerju in vsem, ki so sodelovali v procesu priprave programov tega projekta.

Predsednik je spomnil na besede pisatelja Louisa Adamiča, ki je dejal, da je kultura najmočnejša industrija slovenskega naroda. Predsednik je dodal, da naš razvoj ni samo razvoj materialnih možnosti, ampak je zlasti razvoj naše kultiviranosti, od tega pa je odvisna tudi naša identiteta. To velja še posebej za današnje krizne čase, v katerih vsa Evropa išče odgovore. Te odgovore bomo po besedah predsednika veliko lažje našli, če bomo v iskanje vključili vsa kulturna sporočila, ki smo jih zmožni, zato nam je Maribor kot evropska prestolnica kulture prav v teh časih še tako posebej dragocen.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil otvoritvene slovesnosti Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 (foto: Daniel Novakovič/STA)"Danes smo navajeni govoriti zlasti o finančnih in gospodarskih problemih. Vendar moramo vedeti, da odgovori za naš prihodnji razvoj in za našo dolgoročno usodo niso odvisni samo od finančnih in gospodarskih rešitev. Zato bodimo zadovoljni, srečni in optimistični spričo dejstva, da Maribor postaja prav v teh težkih časih naša skupna, evropska prestolnica kulture. Čestitke še enkrat vsem, ki ste to prestolnico pripravljali, ki ste pripravljali programe in ki boste sodelovali v njih," je zaključil predsednik, ki je vsem zaželel veliko uspeha in veliko lepih kulturnih doživetij.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani