archived page

Predsednik ob odprtju 10. kulturnih dnevov pod Globočakom

Kambreško, 16.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 10. kulturnih dnevov pod Globočakom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 10. kulturnih dnevov pod Globočakom. V nagovoru je dejal, da je z veseljem sprejel vabilo za obisk Kambreškega, ki je svojevrsten simbol skupnega slovenskega kulturnega prostora ter točka, kjer se Slovenci iz bližnjih dolin povezujejo in razvijajo skupno slovensko kulturno identiteto.

Predsednik republike je dodal, da ga na te kraje vežejo tudi prijatelji in spoštovanje do dela Marija Kogoja, ki je dal izjemno pomemben intelektualni prispevek k umetniškemu razvoju Slovenije kot celote. Zato je izpostavil, da moramo te kraje spoštovati tudi kot kraje, od koder prihajajo pomembna kulturna sporočila, ki jih ne smemo spregledati. Ustvarjanje skupnega slovenskega kulturnega prostora danes, ko meje ni več, potrebujemo bolj kot kdajkoli doslej, zato moramo po besedah predsednika medsebojne odnose razviti na nov način in v ta prizadevanja vključiti Slovence iz vseh bližnjih krajev, pa tudi naše italijansko govoreče sosede.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 10. kulturnih dnevov pod Globočakom (foto: Stanko Gruden/STA)"Kulturni potencial za razvoj teh krajev je velik, kljub ne najbolj prijazni geografiji tega območja in zgodovinski dediščini, ki ni najbolj naklonjena takšnemu povezovanju. Vendar naša skupna evropska pot zahteva ustvarjanje takšnih povezav, zato bi bilo dobro, da se Kambreško čim bolj zgodaj postavi na zemljevid teh povezav kot kraj, od koder prihajajo zanimive kulturne pobude," je dejal predsednik dr. Danilo Türk, ki je izrazil željo, da bi kulturni dnevi pod Globočakom postali zanimivo torišče, točka in trenutek zbliževanja in razvoja kultur. Kultura se ne dogaja samo v večjih urbanih centrih, dogaja se povsod in naš razvoj je v veliki meri odvisen od tega, kako bomo sposobni povsod na Slovenskem kultivirati naše bivanje, je še dodal.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani