archived page

Predsednik republike dr. Danilo Türk obiskal Lendavo

Lendava, 25.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes obiskal Lendavo. V prostorih mestne občine se je srečal z županom Lendave Antonom Balažekom, ministrom za promet Radovanom Žerjavom, predstavnikom Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Jožefom Koconom ter drugimi predstavniki občine in izobraževalnih institucij v Lendavi.

Predsednik republike se je seznanil z razvojnim programom občine, ki se osredotoča na razvoj Lendave kot logističnega, turističnega in multikulturnega središča. Kljub pomanjkanju kadrov, veliki stopnji strukturne brezposelnosti in negativnim demografskim trendom si je občina po besedah župana zastavila ambiciozne načrte. Kot je potrdil minister za promet, sta med glavnimi razvojnimi projekti območja dokončanje pomurskega avtocestnega odseka in vzpostavitev železniške povezave v okviru petega transevropskega prometnega koridorja. Predstavnik madžarske narodne skupnosti je predsedniku republike predstavil položaj madžarske manjšine in probleme, s katerimi se soočajo njeni predstavniki. Kot je izpostavil, je zaščita manjšine na visokem nivoju, kljub temu pa bi v praksi lahko sprejeli ukrepe, ki bi okrepili uresničevanje narodnostnih pravic.

Klikni za povečavoPredsednik republike je poudaril, da je Lendava v posebnem položaju, saj kljub težkim razmeram doživlja pozitiven in optimističen razvoj. "Negativni demografski trendi so še bolj nevaren dejavnik na narodnostno mešanih območjih. Če ni ustreznih razvojnih možnosti, so namreč ogrožene tudi manjšine. Zato je pomembno sožitje, ki se izkazuje tudi v tem, da imajo od razvojnih projektov korist pripadniki vseh narodnih skupnosti v regiji," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Obisk v Lendavi je predsednik republike zaključil s pogovorom o delovanju in razvojnih načrtih Nafte Lendava, ki je eno od pomembnejših podjetij v regiji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani