archived page

Predsednik na Forumu voditeljev ob 50. obletnici OECD

Pariz, 24.5.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nastopil kot uvodni govornik na plenarnem zasedanju Foruma voditeljev ob 50. obletnici OECD z naslovom "Merjenje družbenega napredka" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan delovnega obiska v Parizu udeležil odprtja Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Predsednik se je nato udeležil plenarnega zasedanja Foruma voditeljev ob 50. obletnici OECD z naslovom "Merjenje družbenega napredka" (Measuring Progress of Societies), kjer je nastopil kot uvodni govornik. Predsednik je v svojem govoru spregovoril o pomenu novega kazalca, tako imenovanega indeksa boljšega življenja (Better Life Index), s pomočjo katerega bo OECD na podlagi 11 različnih kategorij primerjal kakovost življenja v posameznih državah.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nastopil kot uvodni govornik na plenarnem zasedanju Foruma voditeljev ob 50. obletnici OECD z naslovom "Merjenje družbenega napredka" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v uvodnem govoru izpostavil, da se mednarodne organizacije že desetletja posvečajo inovativnemu in podrobnemu merjenju družbenega napredka. Spomnil je, da je v zadnjih dveh desetletjih, od uvedbe indeksa človekovega razvoja s strani Razvojnega programa Združenih narodov (UNDP), prišlo do postopnega izboljšanja razumevanja razvoja in napredka.

Predsednik je poudaril, da je iskanje še boljših in izčrpnejših načinov merjenja napredka naloga, ki je v naši dobi vitalno pomembna. Kot je pojasnil, je nujna za to, da bi našli nove in ustrezne odgovore na probleme, kot je dolgotrajna nezaposlenost, in uresničili normativne naloge na področju človekovih pravic. Zato je po njegovih besedah novi indeks boljšega življenja, ki ga danes predstavlja OECD, obetajoč prispevek k uresničitvi teh ciljev.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrío (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je zatem srečal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Angelom Gurrío in mu čestital ob pomembnem jubileju te organizacije.

Predsednik Türk je poudaril, da se je OECD v teh letih razvila v zelo pomembno mednarodno organizacijo, ki s svojim delom pomaga oblikovati politike na različnih področjih in je pomemben vir informacij in analiz, ki omogočajo boljše razumevanje ekonomskih in družbenih procesov. Predsednik je ob tem dodal, da se OECD vse bolj razvija v smeri socialne občutljivosti ter poštenega in pravičnega družbenega razvoja, kar dokazujejo kakovostne študije na področjih preučevanja brezposelnosti, zaposlovanja mladih, zelenih tehnologij in podobnih področjih.

Generalni sekretar OECD Gurría se je predsedniku Türku zahvalil za tvorno sodelovanje ter pri tem posebej izpostavil njegovo vlogo pri uveljavljanju indeksa boljšega življenja, ki ga je OECD danes javno predstavil. Zahvalil se je tudi Republiki Sloveniji za njeno delo v OECD.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani