archived page

Predsednik republike ob 64. obletnici priključitve Primorske

Renče, 24.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve odborov Osvobodilne fronte slovenskega naroda na Goriškem in Primorskem ter 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve odborov Osvobodilne fronte slovenskega naroda na Goriškem in Primorskem ter 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da nas današnja slovesnost spominja na to, da združitev slovenskega naroda in nastanek naše države nista prišla sama od sebe, ampak je bilo za to potrebnih veliko naporov in žrtvovanj.

Predsednik je dejal, da je bil slovenski narod večji del zgodovine razdeljen med različne dežele in države. Izpostavil je, da je bila združitev Primorske s Slovenijo sklepna postaja dolgega zgodovinskega združevanja naroda in vzpostavljanja pogojev za nastanek naše državnosti. Letošnje praznovanje pa je po njegovih besedah še posebej slovesno, saj se spominjamo tudi 70. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte Slovenskega naroda in njenih zgodovinskih sklepov, ki so dali vsebino pravici slovenskega naroda do samoodločbe in ustanovitve lastne države.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve odborov Osvobodilne fronte slovenskega naroda na Goriškem in Primorskem ter 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini (foto: Stanko Gruden/STA)Lastno državo smo dobili pred 20 leti, je spomnil predsednik dr. Danilo Türk ter dodal, da z državo znamo upravljati in znamo reševati vse težave, ki se pri tem upravljanju pojavljajo. "Kadar so te težave nekoliko večje kot običajno, se vedno spomnimo, da smo tudi v veliko težjih zgodovinskih trenutkih v našem narodu našli dovolj energije, znanja in modrosti, da smo vse težave premagali in da smo šli naprej zmagovito," je poudaril predsednik.

Danes po besedah predsednika potrebujemo trezno glavo, mirno roko, hladno kri, predvsem pa veliko razuma in pameti, da bomo premagali sedanje težave, ki so take, da jih lahko premagamo. Če pa nam bo pri tem zmanjkovalo samozavesti, se bomo vselej spomnili primorske himne in samozavesti, ki je na Primorskem doma, je sklenil svoj nagovor predsednik republike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani