archived page

Slovenski in madžarski predsednik obiskala Porabje in Prekmurje

Monošter, Gornji Senik, Dobrovnik, Lendava, 8.3.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Srečanje predsednika Madžarske dr. Pála Schmitta in predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Madžarske dr. Pál Schmitt sta obiskala madžarsko Porabje in slovensko Prekmurje, kjer sta se srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in predstavniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Predsednika Türka je med delovnim obiskom spremljala gospodarska delegacija, v kateri so sodelovali predstavniki 30 slovenskih podjetij in institucij, med drugim s področij energetike, kovinske industrije, turizma, finančnega sektorja in elektro industrije.

Predsednik dr. Danilo Türk se je najprej v Monoštru ločeno srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, nato pa še s predsednikom Madžarske dr. Pálom Schmittom, s katerim sta se zadržala v pogovoru na štiri oči. Predsednika sta se pogovarjala o položaju obeh narodnih skupnosti, predsednik Türk pa je ob tem posebej poudaril nujnost hitrejšega reševanja vprašanj, ki zadevajo slovensko narodno skupnost v Porabju. Posvetila sta se tudi možnostim za okrepitev čezmejnega in gospodarskega sodelovanja na območjih, kjer živita obe narodni skupnosti, skupnim evropskim projektom obeh manjšin ter širšemu regionalnemu sodelovanju v tem prostoru.
Predsednik dr. Pál Schmitt in predsednik dr. Danilo Türk sta prisostvovala podpisu Sporazuma o sodelovanju med Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Državno slovensko samoupravo (foto: Stanko Gruden/STA)Zatem sta se oba predsednika udeležila slovesnega podpisa Sporazuma o sodelovanju med Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Državno slovensko samoupravo. Sporazum, ki so ga podpisali predsedniki vseh treh organizacij, ureja sodelovanje slovenske skupnosti v Pomurju in madžarske skupnosti v Prekmurju na področjih kulture, šolstva in evropskih projektov. Podpisu sporazuma je prisostvovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.

V nadaljevanju sta se madžarski in slovenski predsednik udeležila odprtja Slovensko-madžarske poslovne konference, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.
Predsednik Madžarske dr. Pál Schmitt in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se udeležila odprtja Slovensko-madžarske poslovne konference (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Schmitt je v svojem nagovoru izpostavil pomen današnje poslovne konference za sodelovanje mest na obmejnem območju. Dodal je, da je čas velikih naložb mimo, zato daje Madžarska poseben pomen spodbujanju majhnih in srednjih podjetij.

Predsednik Türk pa je poudaril, da so kraji ob meji med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo v preteklih desetletjih doživljali težko zgodovino, zato se moramo danes, ko so meje odprte, v tem prostoru potruditi za čim močnejši razvoj v korist ljudi na vseh straneh meja. To je pomembno tudi za obe avtohtoni narodni skupnosti, ki se soočata s pritiskom asimilacije, zato bi morali tudi z gospodarskim sodelovanjem pomagati, da se ta proces ustavi in da to območje zaživi v svoji kulturni, jezikovni in zlasti gospodarski polnosti, je dejal predsednik Türk, ki je posebej poudaril pomen neposrednih investicij na tem območju.
Predsednik Madžarske dr. Pál Schmitt in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta se srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta se nato srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. V Zgornjem Seniku sta obiskala tudi Küharjevo spominsko hišo, ki je posvečena spominu na pokojnega župnika Janoša Küharja, enega od pomembnih narodnih buditeljev Porabja, ter tamkajšnjo Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča.

Predsednik Schmitt se je v izjavi za medije zahvalil slovenskemu predsedniku za pobudo, da obiščeta te kraje ter si skupaj ogledata, kako živijo ljudje na obeh straneh meje in kako obe državi skrbita za svoji manjšini. Izpostavil je, da Madžarska za slovensko manjšino ne skrbi samo v besedah, ampak tudi v dejanjih, kar se kaže v ohranjanju tradicije v teh krajih in delovanju dvojezične šole. Obljubil je, da se bo v kratkem uresničil tudi projekt izgradnje ceste med Zgornjim Senikom in Verico, saj trenutno že potekajo razlastitve zemljišč na trasi bodoče ceste.
Obisk predsednika Madžarske dr. Pála Schmitta in predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na Dvojezični osnovni šoli Jožefa Košiča (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je v svoji izjavi poudaril, da današnji obisk obeh predsednikov v Porabju in Prekmurju izraža vizijo drugačne Evrope. Kot je pojasnil, poskušata z madžarskim predsednikom pokazati smer bodočega sodelovanja ter bodoče skrbi za manjšino, za razvoj narodne kulture in za razvoj regije. Poleg praktičnih problemov, ki jih je treba rešiti, kot je cesta Zgornji Senik–Verica, imamo tudi vizijo, kako napredovati. Ta vizija po besedah predsednika Türka zahteva tesno sodelovanje in razvoj evropskih projektov, na ta način pa bodo ti kraji postali ena najzanimivejših regij Evrope.
Obisk predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Madžarske dr. Pála Schmitta na Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski in madžarski predsednik sta na slovenski strani meje najprej obiskala Dvojezično osnovno šolo Dobrovnik, potem pa sta se v Lendavi srečala še s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji.

Predsednik Türk je v zaključku obiska ocenil, da sta imela predsednika zelo poln in vsebinski dan, v katerem je bilo veliko zanimivih in zelo koristnih dejanj za prihodnost. Posebej je omenil podpis sporazuma med porabskimi Slovenci in prekmurskimi Madžari, ki bo še okrepil sodelovanje med obema narodnima skupnostma, ter poslovno konferenco, ki bo po njegovem prepričanju pospešila gospodarsko sodelovanje in investicije v tem prostoru. Posebej je opozoril tudi na temeljno vrednoto funkcionalne dvojezičnosti na obeh straneh meje, ki jo moramo skrbno gojiti in krepiti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Madžarske dr. Pál Schmitt sta se srečala s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Schmitt se je strinjal, da je bil današnji dan uspešen. S slovenskim predsednikom sta se lahko prepričala, kako se spoštujejo temeljne pravice narodnih manjšin, zapisane v ustavah in zakonih, in kako se neguje jezik, kultura in tradicija obeh manjšin. Poudaril je zavezanost obeh držav, da skrbita za svoji manjšini, in posebno odgovornost, ki jo ima Madžarska do pripadnikov svojega naroda v zamejstvu. Prekmurski Madžari, ki so slovenski državljani, so dobri pripadniki slovenske države in so njena dodana vrednost, enako pa velja tudi za porabske Slovence, je še dodal.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani