archived page

Sprejem za uspešne študente na mednarodnih tekmovanjih

Brdo pri Kranju, 8.12.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema za uspešne študentke in študente na mednarodnih tekmovanjih in njihove mentorje (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema za uspešne študentke in študente na mednarodnih tekmovanjih in njihove mentorje. Predsednik je v svojem nagovoru uspešne študente označil kot mlado intelektualno elito slovenskega naroda. Poudaril je, da je slovenski razvoj odvisen od tega, kako bomo uspeli kultivirati naše bivanje, v tem kontekstu pa bosta imeli odločilen pomen znanost in umetnost kot najžlahtnejši sestavini naše kulture.

Da bi se pripravili na prihodnost, ki nas čaka, po predsednikovih besedah potrebujemo intelektualni napor in vrhunske dosežke. Pomembno pa je tudi ustvarjanje priložnosti, da lahko mladi svoje talente razvijejo na najboljši način in jih produktivno uporabijo v zgodnji dobi.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema za uspešne študentke in študente na mednarodnih tekmovanjih in njihove mentorje (foto: Stanko Gruden/STA)K temu lahko prispeva tudi bolj odprt evropski prostor, je dejal predsednik, ki je opozoril, da je danes v Evropi še vedno premalo komunikacij na področjih visokega šolstva, znanosti in raziskovanja. Evropa pa potrebuje tudi intelektualno izmenjavo z drugimi državami, kot je Rusija, zato se je predsednik zavzel za liberalizacijo viznega sistema, ki bi takšno izmenjavo omogočila.

Predsednik je spomnil, da je bila ob osamosvajanju Slovenije naša ambicija, da postanemo del globalne skupnosti, da se v njej primerjamo in da v njej uspevamo. Da smo vključeni v globalne komunikacije in dosežke, ki se merijo na globalni ravni, pričajo tudi nekateri sijajni uspehi naših študentov na svetovnih tekmovanjih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema za uspešne študentke in študente na mednarodnih tekmovanjih in njihove mentorje (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je podprl tiste študente, ki se želijo zaposliti ali nadaljevati svojo raziskovalno in akademsko kariero v tujini, saj Slovenija ne sme biti zaprta vase. Vendar se je zavzel za to, da bi država ustvarjala pogoje, da bi se tisti, ki so v tujini uspeli, vrnili domov ter s svojimi rezultati obogatili našo družbo in ji dali ustrezne perspektive.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani