archived page

Predsednik za razumno odločanje o finančnih sredstvih, namenjenih knjigi

Ljubljana, 16.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 17. slovenskih dnevov knjige (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 17. slovenskih dnevov knjige. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da smo Slovenci kulturen narod in narod knjige, saj je knjiga nerazdružljivo povezana z našo kulturo in našim zgodovinskim razvojem.

Predsednik je spomnil, da spadamo med prve narode, ki smo že zelo zgodaj, leta 1584, dobili celovit prevod Svetega pisma. Tudi kasneje je knjiga predstavljala vezivo, ki je spajalo vse dele slovenskega naroda, ko še nismo imeli zadostne politične povezanosti. Ta povezanost knjige z narodno zavestjo in kasnejšo državno eksistenco se je ohranila skozi vsa obdobja naše zgodovine in po besedah predsednika tudi v prihodnje ostaja nujna sestavina našega bivanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 17. slovenskih dnevov knjige (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dejal, da smo ponosni na že tradicionalne slovenske dneve knjige, pa tudi na dejstvo, da sta največji slovenski mesti prejeli laskava naslova "svetovna prestolnica knjige" in "evropska prestolnica kulture". Izpostavil je tudi institucionalne okvire, ki krepijo zavest o pomenu knjige, velik uspeh projekta Bralna značka pri spodbujanju bralne kulture ter našo bogato izdajateljsko dejavnost, ki spada med najbolj aktivne na svetu.

V svojem nagovoru je predsednik izrazil zaskrbljenost nad zamislimi, da bi knjigo prikrajšali za že tako skromna finančna sredstva. Poudaril je, da bi na ta način naredili nepopravljivo škodo naši knjigi, naši kulturi in naši prihodnosti. Vemo, da živimo v času, ko so potrebna določena odrekanja, vendar se o ukrepih, ki jih potrebujemo, odločajmo razumno ter s pravim občutkom za mero in za pravično razporeditev bremen, je pozval predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 17. slovenskih dnevov knjige (foto: Stanko Gruden/STA)"Bodimo odgovorni, bodimo resni, odločajmo po zdravi pameti in posebej – odločajmo z občutkom za sporazumevanje. Ni dobro, če se odločitve vsiljujejo. Veliko bolje je, če se tudi v časih, kakršni so današnji, zavedamo temeljnega pomena konsenza in sporazumevanja. O kulturi naj se ne odloča brez dogovora z ljudmi, ki kulturo ustvarjajo. Usmerimo se torej k sporazumevanju z njimi.

Med državo in našo kulturo mora obstajati tesna in naravna povezanost. Ne dovolimo si, da bi to povezanost kakorkoli prekinjali. Bodimo usmerjeni h kulturi, s kulturnim dialogom ter občutkom za konsenz in za iskanje skupnih rešitev. Nihče ne dvomi o tem, da je treba sprejeti določena odrekanja. Toda zdrava pamet in dober občutek za sporazumevanje nam bosta pomagala, da bo to odrekanje lažje," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani