archived page

Državni vrh enotno za dialog in proti nasilju

Ljubljana, 20.5.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška in direktorja Policijske uprave Ljubljana Stanislava Vrečarja (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška in direktorja Policijske uprave Ljubljana Stanislava Vrečarja. Predsednik se je gostoma zahvalil za kakovostno in preudarno delo, ki so ga ob včerajšnjih izgredih pred poslopjem državnega zbora opravili policisti.

Kot je dejal predsednik, so izgredi predvsem po zaslugi profesionalnega dela policistov, ki so sodelovali pri varovanju, minili brez večjih poškodb med udeleženci in policisti. Predsednik je dejal, da se bo članom posebne policijske enote, ki je sodelovala v akciji, ob prvi priložnosti tudi osebno zahvalil.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavel Gantar in predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor so podali izjavo o študentskih demonstracijah (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je zatem sprejel predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavla Gantarja in predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja, s katerima je ocenil včerajšnje izgrede in njihove posledice. Predsednik Türk je v izjavi za medije po srečanju dejal, da vsi trije zagovarjajo dialog in obsojajo nasilje. Opozoril je, da smo imeli v slovenskem političnem prostoru v zadnjih mesecih preveč hujskanja, pozivanja k zaostrovanju na ulicah in trgih ter tudi konkretnih groženj. Poudaril je, da je s tem treba prenehati.

Predsednik parlamenta Gantar je v izjavi za medije izpostavil, da so bili z včerajšnjim poskusom napada na simbolno institucijo demokracije napadeni temelji, ki državljanom omogočajo dostojno, svobodno in demokratično življenje. Tudi sam se je pridružil stališču, da pozivanje k reševanju problemov na ulici pomeni pozivanje h koncu demokratične in urejene države.

Premier Pahor pa je dejal, da so demonstracije legitimna oblika pritiska na oblast, vendar pa nasilje in vandalizem nista sprejemljiva. Napovedal je, da bo vlada nadaljevala s socialnim dialogom, ter pozval socialne partnerje, naj se vzdržijo vsakega ravnanja, ki ne pripomore k razumnemu in potrpežljivemu iskanju kompromisov. Poudaril je, da Slovenija potrebuje reforme, in se zavzel za treznost, potrpežljivost, modrost, socialni dialog in potrebno odločenost, da se izvijemo iz objema krize.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani