archived page

Predsednik na 17. Vrhu predsednikov srednjeevropskih držav

Varšava, 27.5.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z gostiteljem 17. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav, predsednikom Republike Poljske mag. Bronisławom Komorowskim (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se v Varšavi udeležuje 17. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav, ki ga gosti predsednik Republike Poljske mag. Bronisław Komorowski. Vrh je namenjen razpravi o izkušnjah držav Srednje in Vzhodne Evrope pri prehodu v demokracijo in tržno gospodarstvo ter o tem, kako bi lahko te izkušnje pomagale pri demokratizaciji arabskih držav.

Vrha se poleg slovenskega in poljskega predsednika udeležujejo predsedniki Albanije, Avstrije, Bolgarije, Češke republike, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Italije, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Slovaške, Ukrajine, predsedstva Bosne in Hercegovine ter začasni predsednik Moldavije. Na skupni delovni večerji se je udeležencem vrha pridružil ameriški predsednik Barack Obama.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 17. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je vključil v razpravo na drugem plenarnem zasedanju vrha in v svojem govoru pozval k razmisleku o demokraciji kot konceptu in praksi. Poudaril je, da demokracija vedno pride od znotraj in je ni moč vsiliti od zunaj. Vendar demokracija ni končna postaja, je opozoril predsednik, ampak sredstvo za dosego večjega blagostanja in večje svobode, torej mora prinesti rezultate.

Ta proces danes v dramatični obliki spremljamo v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, je dejal predsednik in izpostavil, da lahko procese demokratizacije podpremo od zunaj. Predsednik je spomnil, da je bil državam Srednje in Vzhodne Evrope pri procesu demokratizacije v pomoč skupen cilj, članstvo v evro-atlantskih integracijah, pri tem pa so bile pripravljene pomagati tudi Združene države Amerike. Tudi v Rusiji se je v tistem času dogajala demokratična transformacija, ki je pomagala ustvariti primerno ozračje za politične spremembe v smeri demokracije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 17. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je ob tem vprašal, kaj lahko storimo. Navezal se je na češkega predsednika Václava Klausa, ki je v razpravi ponudil zanimivo vprašanje, kako želimo živeti v Evropi. Predsednik Türk je poudaril, da moramo Evropo razumeti kot nedokončan projekt oziroma kot gradbišče. Med njenimi prioritetnimi nalogami je izpostavil nadaljevanje širitve na Zahodni Balkan in na Vzhod ter razvoj Vzhodnega partnerstva in strateških odnosov z Rusko federacijo.

V primeru Severne Afrike bi morali po besedah predsednika ubrati individualni pristop in upoštevati lokalne potrebe, predloge in zahteve posameznih držav. Predsednik je v zaključku svojega govora dejal, da je treba videti podobnosti med tranzicijami v državah Srednje in Vzhodne Evrope ter v Severni Afriki, vendar je poudaril, da jih nikakor ne smemo enačiti.

V sklepni besedi se je poljski predsednik mag. Bronisław Komorowski oprl na metaforo predsednika Türka o Evropi kot nedokončanem projektu oziroma gradbišču. Demokratično moč Evrope je treba krepiti z nadaljnjo širitvijo Evropske unije in s stalno skrbjo za kvaliteto demokracije v njenih državah članicah, je sklenil poljski predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani