archived page

Predsednik: Kobilarna Lipica nas povezuje z evropsko odličnostjo

Lipica, 3.10.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dnevov Kobilarne Lipica 2010 (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dnevov Kobilarne Lipica 2010. V pozdravnem nagovoru je dejal, da je 430. obletnica Kobilarne Lipica zavidljiv jubilej, ki je povezan s še veliko daljšo tradicijo. Predsednik je izpostavil, da sta evropska zgodovina in kultura tesno povezani s konjeništvom, ki je od samih začetkov ostalo simbol visoke kulture, visoke estetike, plemenitosti in elitnosti.

Vse to so po predsednikovih besedah tudi kvalitete, ki bi jih morali danes gojiti v Sloveniji in zaradi katerih bi se morali zavedati, da imamo 430-letno tradicijo vzgoje konj, ki spadajo med najbolj elegantne in najbolj plemenite v Evropi in v svetu. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da je to velika kulturna dediščina ter velik del naše državnosti in našega ponosa. Ob tem se je zahvalil vsem, ki v Lipici skrbijo za ohranjanje tradicije, za njen razvoj in njeno prihodnost.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dnevov Kobilarne Lipica 2010 (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je poudaril, da prihodnost Slovenije od nas zahteva, da izboljšujemo kakovost našega bivanja. Kot je pojasnil, je kultiviranost našega življenja bistvenega pomena za naš današnji in prihodnji razvoj. In prav izboljšanje kakovosti in večja kultiviranost našega bivanja po njegovih besedah zahtevata, da smo odgovorni do vseh vidikov naše kulturne dediščine, zlasti do dediščine Kobilarne Lipica, ki nas na tako neposreden način povezuje s samim bistvom in zgodovino evropske odličnosti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani