archived page

Predsednik sodeloval v razpravi OECD o zaposlovanju

Pariz, 25.5.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sodeloval v panelni razpravi Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom "Omogočiti ljudem, da spet delajo" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je tretji dan delovnega obiska v Parizu sodeloval v panelni razpravi Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom "Omogočiti ljudem, da spet delajo" (Bringing people back to work).

Predsednik dr. Danilo Türk je v razpravi opozoril na problem nepripravljenosti ljudi na spremembe in strukturne reforme, kar je označil predvsem kot politični problem. Dodal je, da je tudi v Sloveniji, ki se pripravlja na referendum o pokojninski reformi, razprava o tem vprašanju zelo razgreta. Na ravni Evropske unije pa je predsednik izpostavil veliko osredotočenost na koordinacijo politik za zagotovitev proračunske in fiskalne discipline ter premalo poudarka na ukrepih za spodbujanje gospodarske rasti, ki bi koristili posameznim državam.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sodeloval v panelni razpravi Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom "Omogočiti ljudem, da spet delajo" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v razpravi spregovoril tudi o pomenu kakovosti izobraževalnega sistema in zlasti univerzitetnega izobraževanja, ki bi moralo biti po njegovem mnenju bolj tehnološko usmerjeno, pri čemer je posebej izpostavil informacijske tehnologije. Predstavil je tudi prizadevanja slovenske vlade, da bi s pomočjo centrov odličnosti povezala raziskovalno sfero z gospodarstvom. Kot enega od problemov je navedel tudi neskladje med veščinami, ki jih študentje pridobijo na univerzah, in tistimi veščinami, ki jih potrebuje trg. Zato bi morali po njegovih besedah bolje preučiti izkušnje držav, ki so razvile kakovostno strokovno izobraževanje, kot je na primer Švedska.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sodeloval v panelni razpravi Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom "Omogočiti ljudem, da spet delajo" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je dotaknil tudi problematike širitve prekarnih zaposlitev med mladimi. Omenil je številne debate o konceptu tako imenovane prožne varnosti (flexicurity) in spomnil, da se vsi strinjajo, da bomo v prihodnosti potrebovali drugačne oblike prožnosti in drugačne oblike varnosti, vendar zaenkrat še ni soglasja o tem, kakšna kombinacija obojega je najustreznejša. Predsednik je poudaril, da bi bilo krivično prevaliti neproporcionalno breme prožnosti trga delovne sile na mlado generacijo. Po njegovem mnenju bi lahko k definiranju prave formule prožne varnosti veliko prispeval OECD s preučitvijo in predstavitvijo različnih modelov, ki že obstajajo v praksi.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani