archived page

Predsednik republike in visoki predstavnik EU Solana izrazila zaskrbljenost zaradi razmer na Kosovu

Ljubljana, 17.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk in visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javier Solana sta danes izrazila zaskrbljenost nad vnovičnim izbruhom nasilja v Kosovski Mitrovici. "Upamo, da bo prevladal razum in da se bo situacija umirila," je po srečanju s Javierjem Solano poudaril predsednik republike.

Predsednik dr. Danilo Türk in visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javier Solana sta se pogovarjala tudi o drugih mednarodnih vprašanjih, kot so razmere na Bližnjem Vzhodu, stanje v Južni Ameriki in drugih vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo.

Javier Solana je v izjavi za medije poudaril, da nasilje na Kosovu ne vodi nikamor in pozval vse, ki lahko vplivajo na položaj, naj storijo vse za umiritev sedanje situacije. Predsednik republike dr. Danilo Türk je izrazil upanje, da se nasilje ne bo širilo. Obenem je poudaril, da pričakuje od vseh, ki lahko prispevajo k umiritvi položaja na Kosovu, da bodo storili vse za vzpostavitev tistih pogojev, ki so potrebni za delo mednarodne mirovne misije UNMIK in za izpolnjevanje resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1244. Dodal je, da je prav podpora mednarodnim institucijam ključnega pomena za izhod iz krize.

Na novinarsko vprašanje glede nasilja, ki spremlja demonstracije v Tibetu, je predsednik republike dr. Danilo Türk dejal, da nasilje ni pot k rešitvam. "Upam, da bi se pri reševanju tega vprašanja nasilna sredstva umaknila mirnemu reševanju problema in da bi se pri tem v polni meri upoštevalo avtonomijo in kulturne posebnosti Tibeta," je dejal predsednik.

Nedavni razvoj dogodkov v Republiki Makedoniji je predsednik republike komentiral z besedami, da gre država skozi določene razprave, ki označujejo njen sedanji politični razvoj. Dodal je, da je ob tem potrebno storiti vse za pomoč pri uspešnem nadaljevanju procesa približevanja Republike Makedonije Evropski uniji.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani