archived page

Predsednik: Spremeniti bomo morali naš odnos do okolja

Ljubljana, 9.4.2010  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja razstave otroških likovnih del z natečaja Ustvarjajmo iz odpadkov (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja razstave otroških likovnih del z natečaja Ustvarjajmo iz odpadkov, ki so jo pred vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu pripravili v državnem zboru.
Predsednik republike, ki je tudi častni pokrovitelj omenjene akcije, je v pozdravnem nagovoru dejal, da bomo morali spremeniti naš odnos do okolja, pri čemer pa velja računati predvsem na mlajše generacije, ki imajo bolj ozaveščen odnos do okolja kot starejši. Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob tem zahvalil organizatorjem akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki je že v pripravah naletela na zelo dober odziv v javnosti in privabila k sodelovanju skoraj sto tisoč prostovoljcev. Kot je dejal predsednik, bo med prostovoljci, ki bodo 17. aprila 2010 čistili Slovenijo, tudi sam.


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob odprtju razstave otroških likovnih del z natečaja Ustvarjajmo iz odpadkov v Državnem zboru Republike Slovenije
Ljubljana, 9. april 2010


Spoštovani gospod predsednik državnega zbora,
spoštovane organizatorice, organizatorji akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu,
spoštovane članice in člani civilno-družbenih organizacij,

najprej bi rad povedal, da sem se z velikim veseljem vključil v to akcijo, ki se mi zdi pomembna iz več razlogov. V Sloveniji smo na načelni ravni spoznali, da je naše bivanje v času prehoda v postindustrijsko družbo nujno zaznamovano s potrebo, da spremenimo odnos do okolja – v vseh pogledih. Vemo tudi, da smo na različnih področjih različno uspešni. Imamo področja, na katerih smo izrazito neuspešni. In eno med njimi je področje, ki ga naslavlja ta akcija. Slišali smo, 10.000 mest, na katerih se nekontrolirano in divje odlagajo odpadki, kjer se kvari naše okolje, kjer izkazujemo pomanjkljivo kulturo v našem odnosu do okolja in do nas samih.

To so značilnosti, ki nam niso v čast in ne obetajo prave prihodnosti, prihodnosti v postindustrijskem obdobju, in zahtevajo resno spremembo. Ta sprememba se mora zgoditi na kulturni ravni. Zgoditi se mora tako, da ji bodo prav vsi državljani in vse državljanke Republike Slovenije verjeli in jo vzeli za svojo.

Kako priti do tega cilja? To ne bo enostavno, kajti spreminjanje kulture je proces, ki zahteva veliko časa in veliko napora. Vendar imamo nekaj dobrih izhodišč. Eno takih izhodišč je spreminjajoči se odnos mlade generacije. Včasih se na pol v šali reče, da se morajo odrasli veliko naučiti od mlajših, tudi od otrok. In prav skrb za okolje je tisto, kjer se starejši, kamor štejem tudi sebe, lahko in moramo veliko naučiti od odnosa, ki ga izkazujejo otroci. Velikokrat lahko vidimo, kako pravzaprav otroci s svojim občutljivim dojemanjem problema, s svojim odgovornim ravnanjem lahko vzgajajo odrasle. In to je tisto, kar bi bilo dobro, da razumemo ob tej priliki, da si zapomnimo za naprej in da tudi ravnamo v skladu s tem naukom.

Druga resnica, ki jo izkazuje ta akcija, je ta, da nismo prva država, v kateri takšna vsedržavna akcija poteka. Take akcije so v nekaterih državah že bile. Nekatere so bile v državah, ki so primerljive z nami in v tej zvezi ne moremo mimo omembe Estonije. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali bomo tako dobri, kot so v Estoniji, ali bomo slabši. Ali bomo manj učinkoviti? Ali bomo morebiti boljši? Želel bi prav premišljeno, izrečno vnesti v to akcijo tudi element tekmovanja. Bodimo čim boljši. Bodimo taki, da bomo lahko ponosni v mednarodnih primerjavah. V naši skrbi za okolje, v našem spreminjanju kulture.

Seveda, ko bo akcija mimo, bomo lahko ocenili, kako daleč smo in kaj moramo storiti za naprej. Želel bi, da bi bili boljši od vseh tistih, s katerimi se radi primerjamo. Upam, da bomo nekaj dosegli, da bomo dosegli dobre rezultate. In končno, vedeti moramo, da je okoljska problematika nasploh problematika naslednjih desetletij. Vsi vidiki okoljske problematike bodo ena od osrednjih strateških tem naše preobrazbe. Zato je prav, da se teh velikih tem lotevamo z ustrezno, vsestranskostjo. Ni dovolj, če vemo, kakšne so tehnične značilnosti vprašanj, ki nas čakajo, ki jih moramo rešiti. Ni dovolj, če vemo, kakšna je ekonomska cena raznih ponujenih rešitev. Ne zadošča, če bomo sposobni zagotoviti primerno strategijo, ki zna povezati okoljske prioritete in ekonomsko ceno. Potrebno bo tudi zagotoviti ustrezno raven zavesti. Vsi moramo vedeti, celotna družba mora vedeti te reči. Vsi moramo vedeti, kaj je prednost in koliko kaj stane in kaj lahko sami prispevamo.

Zato se mi zdi, da je zelo pomembno, da imamo prireditve, kakršna je današnja. Prireditve, ki izkazujejo probleme na likovni način in, slišali smo, brez pretiranega poskusa estetiziranja našega bivanja, ampak z realnim prikazom tega bivanja. Z vsem tem moramo vzpodbuditi razumevanje, spodbuditi razmišljanja in na koncu pomagati pri tem, da bomo imeli dobro organizirano, učinkovito akcijo. Predvsem tako, ki bo zajela dovolj ljudi. Vsi moramo v tem sodelovati. Kot predsednik republike bom pri tem sodeloval. Veseli me, da vidim tukaj zbran cvet tistih, ki boste vodili to akcijo. Že zdaj se vam zahvaljujem za vse, kar je bilo doslej narejenega, in vas vabim, da skupaj delamo za ta cilj še naprej.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani