archived page

Predsednik sprejel luksemburškega premierja

Ljubljana, 26.7.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Jean-Clauda Junckerja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Jean-Clauda Junckerja, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije je uvodoma spomnil na prijateljsko pomoč in naklonjenost, ki ju je Luksemburg izkazoval Sloveniji v času osamosvajanja, in dejal, da je to trajen temelj za dobre odnose med državama, ki danes zelo dobro sodelujeta v Evropski uniji. Sogovornika sta največ časa namenila prav razvoju Evropske unije, pri čemer je slovenski predsednik opozoril na prepočasno oblikovanje strateških prioritet povezave. Predsednik dr. Danilo Türk je omenil tri področja, kjer se Evropska unija po njegovem mnenju prepočasi odziva: uveljavitev skupnega notranjega trga, nadaljnja širitev ter Vzhodno partnerstvo z Rusijo in drugimi državami regije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Jean-Clauda Junckerja (foto: Stanko Gruden/STA)Jean-Claude Juncker je dejal, da je v Evropski uniji opaziti pomanjkanje entuziazma, ki je doslej poganjal povezovanje in sodelovanje držav članic, pojavlja se tudi širitvena utrujenost med starimi članicami povezave, ki pa je pogosto posledica slabega poznavanja držav, ki si želijo vstopiti v unijo. Glede Rusije se je luksemburški gost zavzel za nov odnos Evropske unije do te države, ki ne sme temeljiti na predsodkih in vzvišeni, predavateljski drži. Predsednik republike dr. Danilo Türk je dejal, da se v Rusiji dogajajo pomembne pozitivne spremembe in modernizacija države, ki je države Evropske unije ne bi smele zamuditi.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani