archived page

Obisk predsednika republike dr. Danila Türka v Latinski Ameriki

Ljubljana, 26.3.2008  |  sporočilo za javnost


V okviru nalog, ki jih ima Slovenija zaradi predsedovanja Evropski uniji, bo predsednik republike dr. Danilo Türk v dneh od 31. marca do 4. aprila 2008 - na povabilo tamkajšnjih predsednikov - obiskal štiri države Latinske Amerike: Peru, Brazilijo, Kolumbijo in Venezuelo. Uradni obisk predsednika republike je zasnovan v dogovoru z Vlado Republike Slovenije, v pripravah nanj pa je bilo opravljeno tudi posvetovanje z visokim predstavnikom EU za skupno in varnostno politiko Javierjem Solano.

Predsednik republike dr. Danilo Türk bo najprej obiskal Peru. V prestolnici Limi se bo sestal s predsednikom Peruja Alanom Garcio Perezom. Sogovornika bosta obravnavala priprave na vrh EU-Latinska Amerika, ki bo potekal maja v Limi. Pozornost bosta posvetila tudi oceni sedanjih oblik sodelovanja med EU in državami Latinske Amerike ter vprašanjem, ki so predmet priprav sklepnega dokumenta vrha EU-Latinska Amerika. Tema pogovora med predsednikoma bo tudi sodelovanje med državama in predlogi za krepitev tega sodelovanja.

V nadaljevanju obiska bo predsednik republike dr. Danilo Türk obiskal Brazilijo, kjer bo njegov sogovornik predsednik Louis Inacio Lula da Silva. Tema pogovorov bodo dvostranski odnosi, priprave na vrh EU-Latinska Amerika ter globalna vprašanja. Dvostranski odnosi med državama, zlasti na gospodarskem področju, se razvijajo zelo dobro, obstajajo pa tudi številne neizkoriščene možnosti, zlasti na področjih znanosti, transporta ter kulture. Državi nameravata v kratkem vzpostaviti veleposlaništvi v obeh glavnih mestih, v Brasilii in Ljubljani. Predsednik dr. Danilo Türk se bo v Brasilii sestal tudi s poslovneži, ki razvijajo gospodarsko sodelovanje med državama, in s predstavniki slovenskih izseljencev v Braziliji. Na ugledni Diplomatski akademiji Brazilije bo predaval o varnostnih vprašanjih v svetu na začetku 21. stoletja.

Iz Brazilije bo predsednik republike dr. Danilo Türk potoval v Kolumbijo, kjer bo njegov gostitelj predsednik Alvaro Uribe Velez. Tudi v Kolumbiji bodo v ospredju vprašanja, povezana s pripravami na vrh EU-Latinska Amerika, poleg tega pa se bosta predsednika pogovarjala tudi o varnostnem položaju v regiji ter o dvostranskih odnosih in njihovem nadaljnjem razvoju.

Predsednik republike dr. Danilo Türk bo sklenil potovanje z obiskom Venezuele, kjer bo v glavnem mestu Caracasu njegov sogovornik predsednik Hugo Chavez Frias. Sogovornika bosta razpravljala o pripravah na vrh EU-Latinska Amerika in o perspektivi nadaljnjega sodelovanja med EU ter državami in regionalnimi organizacijami Latinske Amerike. Dotaknila se bosta tudi varnostnih vprašanj v andski regiji in razpravljala o dvostranskih odnosih med državama.

Namen uradnega obiska predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je prispevati k poglobitvi odnosov med Slovenijo in državami, ki jih bo obiskal, k pripravam na vrh EU-Latinska Amerika in k utrjevanju sodelovanja med Evropsko unijo in državami Latinske Amerike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani