archived page

Predsednik sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice

Ljubljana, 21.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga in njegovega naslednika dr. Nilsa Muižnieksa (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga na pogovoru in delovni večerji. Pogovora so se udeležili tudi varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik, predstavniki slovenske civilne družbe ter naslednik Thomasa Hammarberga na mestu komisarja za človekove pravice dr. Nils Muižnieks.

Udeleženci pogovora so se posvetili aktualnim vprašanjem človekovih pravic v Sloveniji in širši Evropi. Poročila komisarja Hammarberga namreč odkrivajo številne probleme, ki se izkazujejo tako na vzhodu kot na zahodu Evrope. Poročila vključujejo opozorila v zvezi s kršitvami pravice do svobode izražanja, naraščajočo ksenofobijo, vzpodbujanjem rasnega, verskega in etničnega sovraštva, kršitvami položaja in pravic zapornikov, v sedanjih časih krize pa tudi kršitvami temeljnih socialnih pravic in naraščajočo revščino.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sinoči sprejel komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga na pogovoru in delovni večerji (foto: Stanko Gruden/STA)Sogovorniki so posebno pozornost namenili stanju in aktualnim vprašanjem na področju človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Dotaknili so se problema izbrisanih in nadaljnjih nalog za reševanje te problematike. Ocenili pa so tudi napredek v skrbi za izboljšanje položaja Romov ter probleme v zvezi z njihovim vključevanjem v izobraževanje in zaposlovanje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani