archived page

Udeležba predsednika na Svetovnem gospodarskem forumu o Evropi in Srednji Aziji

Dunaj, 8.6.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil otvoritvenega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma na temo "Širitev meja inovacije" (Expanding the Frontiers of Innovation) (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se na Dunaju udeležuje zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma o Evropi in Srednji Aziji, ki je namenjen razpravi o razvojnih potrebah evropskih in srednjeazijskih gospodarstev. Predsednik se je sinoči udeležil sprejema, ki sta ga ob dnevu državnosti in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije priredila slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina in soproga Gaja Peric. Zatem se je udeležil razprave na temo "Prihodnost vladanja" (The Future of Government), kjer je nastopil kot uvodni govornik. Predsednik se je danes zjutraj udeležil otvoritvenega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma na temo "Širitev meja inovacije" (Expanding the Frontiers of Innovation), popoldne pa je kot govornik sodeloval na interaktivnem zasedanju na temo "Zagotoviti delovanje trgov dela" (Making Labour Markets Work).

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil sprejema, ki sta ga ob dnevu državnosti in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije priredila slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina in soproga Gaja Peric (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v nagovoru na sprejemu ob 20. obletnici Republike Slovenije izpostavil slovensko osamosvojitev kot del velike in pozitivne spremembe, zaradi katere je Evropa danes drugačna, združena, svobodna, prijazna in v boljši formi. Spomnil je, da je Avstrija razumela pomembnost te transformacije, in izrazil hvaležnost za njeno podporo Sloveniji v času osamosvajanja ter pri kasnejših prizadevanjih za članstvo v Evropski uniji. Zahvalil se je tudi predstavnikom slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki so v tistem času uspešno predstavili zgodovinska prizadevanja Slovencev širši avstrijski javnosti. Predsednik je poudaril, da je Slovenija v dveh desetletjih svojega razvoja postala zanesljiv evropski partner, ki ima odlične odnose z vsemi sosedami, je trden člen Evropske unije in drugih evropskih organizacij ter obenem pripada zanimivi regiji med Baltikom in Jadranom, kjer se bo po pričakovanjih odvijala večina prihodnjega razvoja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil razprave na temo "Prihodnost vladanja" (The Future of Government) (foto: Stanko Gruden/STA)V razpravi o prihodnosti vladanja je predsednik republike dr. Danilo Türk v uvodnem nagovoru dejal, da se svet sooča z gospodarsko neenakostjo in nezadovoljivim globalnim upravljanjem. Zato si moramo po njegovih besedah prizadevati za ustrezno kombinacijo izboljšanja globalnega upravljanja in vzpodbujanja kakovostnega upravljanja na ravni posameznih držav. Predsednik je ob tem izpostavil pomen povezovanja vlad s civilno družbo in drugimi nevladnimi organizacijami, vendar je posvaril pred možnimi pojavi strukturne korupcije, ki lahko izvira iz takšnega povezovanja. Spregovoril je tudi o demokraciji, ki ne sme biti namenjena sama sebi, ampak mora prinesti ustrezne rezultate. Predsednik je kot izziv izpostavil tudi izboljšanje tehnološke usposobljenosti vlad, ki bi jim omogočila usmerjanje potrebnih družbenih transformacij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sodeloval na interaktivnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma na temo "Zagotavljanje delovanja trgov dela" (Making Labour Markets Work) (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je na interaktivnem zasedanju o zagotavljanju delovanja trgov dela spregovoril predvsem o pomenu malih in srednjih podjetij, ki se kažejo kot najbolj vitalni temelj nacionalnih gospodarstev, zato jih je potrebno vključiti v strateško načrtovanje gospodarskih politik. Predsednik je opozoril tudi na možnosti, ki jih ponuja socialno podjetništvo, ki se razvija tudi v Sloveniji. Socialno podjetništvo zagotavlja ne le gospodarske, ampak tudi širše pozitivne družbene učinke. Predsednik je v svojem nastopu omenil tudi nujnost usklajevanja izobraževalnih procesov s potrebami gospodarstva. Kot je pojasnil, se prepogosto dogaja, da gospodarstvo ne najde kadrov z ustreznimi znanji in veščinami. Na interaktivnem zasedanju je bilo največ razprave namenjene vprašanju, kako lahko javni in zasebni sektor oblikujeta trg dela, ki bo deloval v ravnovesju med varnostjo in prožnostjo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sodeloval na interaktivnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma na temo "Zagotavljanje delovanja trgov dela" (Making Labour Markets Work) (foto: Stanko Gruden/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani