archived page

Predsednik republike na 15. Srečanju predsednikov srednjeevropskih držav

Ohrid, 3.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je včeraj in danes udeležil 15. Srečanja predsednikov srednjeevropskih držav, ki je letos potekalo na Ohridu v Makedoniji. Srečanja so se poleg slovenskega predsednika udeležili predsedniki Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Srbije in Turčije.

Predsedniki srednjeevropskih držav so včeraj sodelovali na prvem plenarnem zasedanju na temo "Skupaj v prihodnost. Izzivi širitve EU". Predsednik republike dr. Danilo Türk je na zasedanju nastopil kot prvi govornik. V svojem govoru je poudaril pomen sinergijskih učinkov Evropske unije, ki so tudi v ospredju slovenskega predsedovanja EU. Med glavnimi nalogami predsedovanja in celotne Evropske unije v prihodnosti je izpostavil prizadevanja za ratifikacijo Lizbonske pogodbe, dejavnosti Evropske unije na področju boja proti globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam, utrjevanje človekovih pravic in nadaljnjo širitev Evropske unije.

Klikni za povečavoEvropska unija se razvija kot globalni dejavnik in širitev potrebuje za svoj nadaljnji razvoj. Nobena od kandidatk za članstvo v Evropski uniji ne sme biti prikrajšana za članstvo zgolj zaradi političnih okoliščin ali kulturnih predsodkov, je poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk in dodal, da mora vsaka od držav kandidatk izpolnjevati vse potrebne kriterije za članstvo. Zavzel se je tudi za nadaljevanje pogajanj med Makedonijo in Grčijo glede vprašanja uradnega imena Makedonije in izrazil upanje, da bosta državi našli rešitev, ki bo odražala pravičen in razumen kompromis.

Udeleženci srečanja so na današnjem drugem plenarnem zasedanju razpravljali o temi "Integracija in možnosti za močnejše in konkurenčnejše gospodarstvo. Energetske perspektive in izzivi".

Klikni za povečavoDvodnevno srečanje srednjeevropskih predsednikov so sklenili s sprejetjem deklaracije, v kateri so poudarili nujnost vključitve držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave ter pomen sodelovanja srednjeevropskih držav na področju gospodarstva in energetike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani