archived page

Pogovor z organizacijami s področja vzgoje in izobraževanja

Ljubljana, 12.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike organizacij s področja vzgoje in izobraževanja, podpisnic javne izjave "Proti uničevanju javnega šolstva" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike organizacij s področja vzgoje in izobraževanja, podpisnic javne izjave "Proti uničevanju javnega šolstva", v kateri opozarjajo, da je slovenska politika do izobraževanja napačna in zgrešena.

Pogovora so se udeležili predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Skupnosti vrtcev Slovenije, Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, Društva Ravnatelj, Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, Dijaške organizacije Slovenije, Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije, Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije ter Društva šolskih knjižničarjev Slovenije.

Predsednik Türk je po pogovoru v izjavi za medije dejal, da deli zaskrbljenost organizacij s področja vzgoje in izobraževanja nad pomanjkanjem resničnega in kreativnega dialoga, s pomočjo katerega bi našli dobre poti naprej za celoten sistem vzgoje in izobraževanja. Opozoril je, da gre za strateško vprašanje in da obstaja nevarnost, da bomo naredili resne napake, če k temu vprašanju ne bomo drugače pristopili. Predsednik je poudaril, da je zelo pomembno, da se o vseh šolskih in izobraževalnih temah odloča s polnim, resnim in pravim sodelovanjem ljudi, ki delujejo na področjih šolstva, vzgoje in izobraževanja. Brez takega sodelovanja ne bomo našli dobrih rešitev, je dodal.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike organizacij s področja vzgoje in izobraževanja, podpisnic javne izjave "Proti uničevanju javnega šolstva" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je pozval vlado, naj vnovič dobro razmisli o svojem sedanjem pristopu in naj ne naredi nobenih napak. Vsi razumemo, da je bilo v času priprave Zakona o uravnoteženju javnih financ veliko hitenja in v tem hitenju so se zgodile nekatere napake, je dejal predsednik. Izrazil je upanje, da bi se iz te izkušnje naučili, da je treba odločati bolj participativno, bolj povezovalno in z boljšim občutkom za usodni pomen teh vprašanj. Sodelovanje z vsemi, ki tvorijo področje vzgoje in izobraževanja je tu nujno, je še enkrat poudaril. Predsednik je ocenil tudi, da trenutno še ni bil predstavljen noben premišljen predlog rešitev, ki bi nastale kot rezultat resne razprave, ampak smo še vedno v fazi improvizacije.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je v izjavi za medije izpostavil, da želijo javnosti predstaviti, da so vlaganja v izobraževanje izjemno pomembna za izhod iz krize in da nas varčevanje na tem področju ne bo pripeljalo iz krize. Poudaril je, da bi morali izobraževanje izvzeti iz varčevalnih ukrepov ter iskati dodatna sredstva, da bi ga okrepili.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani