archived page

Predsednik opozoril na problem dostopnosti do socialnih in zdravstvenih storitev

Ljubljana, 27.7.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik je predsedniku republike dr. Danilu Türku predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2009 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2009. Predsednik republike je v izjavi za medije po srečanju dejal, da je poročilo zelo kakovosten dokument, ki celovito prikaže stanje na področju človekovih pravic, določa prioritete in išče tudi rešitve za odprta vprašanja.

Kot je dejal predsednik republike, pri človekovih pravicah v Sloveniji zaznavamo določen napredek na nekaterih področjih, pri čemer je omenil sprejetje zakona o izbrisanih. Napredek je bil dosežen tudi pri ureditvi položaja obsojencev v Sloveniji, z organizacijskimi rešitvami, ki so bile sprejete v preteklem letu.

Po besedah predsednika republike pa nekatera področja človekovih pravic doživljajo razvoj, ki nas mora skrbeti. V tej zvezi je omenil vprašanja, ki so povezana s spodbujanjem sovraštva in nestrpnosti. V nedavni preteklosti smo imeli celo grožnje s smrtjo in uporabo molotovk.

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik je predsedniku republike dr. Danilu Türku predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2009 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike je kot izjemno pomembno in koristno označil dejstvo, da je varuhinja človekovih pravic v svojem letošnjem poročilu opozorila na problematiko socialne in pravne države. V okviru vprašanja socialne države je na posebnem mestu dostopnost do ključnih socialnih in drugih storitev, ki jih država zagotavlja: zdravstvenih, izobraževalnih, tudi pravnih, kjer se srečujeta socialna in pravna država, je dejal predsednik.

Kar zadeva zdravstvene storitve, nas mora skrbeti, da je čedalje več ljudi, ki težko dostopajo do njih, je dejal predsednik. Med njimi so tudi otroci, celo takšni, ki sploh nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik je izrazil pričakovanje, da bo vlada v novem zakonu o zdravstveni dejavnosti našla dobre rešitve, ki bodo omogočile dostopnost zdravstvenih storitev vsem.

Novinarska konferenca predsednika republike dr. Danila Türka po predaji Letnega poročila Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2009 (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike je opozoril še na en problem, ki postaja akuten prav zdaj. Gre za umikanje soglasij zdravnikov za delo preko 48 ur na teden. Predsednik je poudaril, da je zelo zaskrbljen zaradi dogodkov na tem področju in se zavzel, da bi okrepili dialog in iskanje primernih strokovnih in organizacijskih rešitev, ki jih je gotovo mogoče najti. V prihodnjih tednih je potrebno čimveč časa nameniti za dialog med zdravniki, njihovimi organizacijami, ministrom za zdravje in vsemi drugimi, ki lahko pomagajo pri tem, da se najdejo dobre organizacijske in strokovne rešitve v okviru posameznih zdravstvenih ustanov, pa tudi v povezovanju med zdravstvenimi ustanovami, da bi uredili vprašanje dežurstev, je dejal predsednik republike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani