archived page

Uradni obisk predsednika Republike Azerbajdžan

Brdo pri Kranju, 9.6.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Azerbajdžan dr. Ilhama Alijeva (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Azerbajdžan dr. Ilhama Alijeva, ki je v Republiko Slovenijo prispel na dvodnevni uradni obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta imela slovenski in azerbajdžanski predsednik pogovor na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Azerbajdžan pod vodstvom obeh predsednikov.

Po pogovorih sta predsednika prisostvovala podpisu bilateralnih dogovorov med Republiko Slovenijo in Republiko Azerbajdžan. Sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti je s strani Republike Slovenije podpisal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, Konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja pa je s slovenske strani podpisala ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Azerbajdžan dr. Ilhama Alijeva (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je uvodoma zaželel dobrodošlico predsedniku prijateljske Republike Azerbajdžan in poudaril, da imata državi zelo dobre medsebojne odnose, da uspešno sodelujeta in da se tudi gospodarski odnosi med državama dobro razvijajo. Predsednik dr. Ilham Alijev se je zahvalil za gostoljubje in tudi sam izpostavil, da so odnosi med Slovenijo in Azerbajdžanom na visoki ravni, saj med državama poteka aktiven politični dialog.

Predsednik Türk je dejal, da se je sicer skromna blagovna menjava v zadnjem letu povečala za 10 odstotkov, podpisane pa so bile tudi nekatere pogodbe o sodelovanju na energetskem področju, posebej pri razvoju hidroelektrarn v Azerbajdžanu. Razvija se sodelovanje na področjih informacijskih tehnologij in zavarovalništva, pričakuje pa se tudi napredek na področju azerbajdžanskih investicij v Sloveniji. Predsednik je posebej izpostavil pomen kulturnega sodelovanja.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Azerbajdžan dr. Ilhama Alijeva (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Alijev je izrazil prepričanje, da bodo današnji pogovori in podpisana bilateralna dogovora še dodatno okrepili vezi med državama. Poudaril je, da je Slovenija za Azerbajdžan eden najpomembnejših partnerjev v tej regiji. Ob tem je omenil konkretne predloge za sodelovanje in skupna vlaganja podjetij iz obeh držav, o čemer bodo v nadaljevanju obiska razpravljali slovenski in azerbajdžanski gospodarstveniki. Predsednik je dodal, da se obe strani zavzemata za poglobitev sodelovanja, za kar obstajajo odlične možnosti.

Sogovornika sta se posvetila tudi nekaterim aktualnim mednarodnim vprašanjem. Predsednik Türk je poudaril pomen, ki ga Slovenija pripisuje uspešnemu razvoju evropske varnosti in sodelovanja. Izpostavil je enega najstarejših oboroženih konfliktov v Gorskem Karabahu, kjer se Slovenija, tudi v pogovorih z Armenijo in Rusijo, zavzema za napredovanje v smeri rešitve problema. Poudaril je, da status quo ni sprejemljiv in da je potrebno okrepiti napore za celovit sistem načel, na podlagi katerih bo možno skleniti mirovni sporazum.

Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Azerbajdžan pod vodstvom obeh predsednikov (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Alijev je slovenskega predsednika obvestil o najnovejšem poteku pogajanj o razrešitvi konflikta in tudi sam poudaril pomen osnovnih načel, ki lahko prispevajo k temu cilju. Dejal je, da Armenija že dolgo okupira skoraj 20 odstotkov ozemlja Azerbajdžana in da je več kot pol milijona Azerbajdžancev notranje razseljenih oseb. Spomnil je, da je Varnostni svet Organizacije združenih narodov zahteval brezpogojni umik armenskih sil z zasedenih ozemelj, podobne resolucije pa so sprejele tudi druge mednarodne organizacije.

Predsednik Türk je označil napredek po sestanku, ki ga je marca v Sočiju gostil ruski predsednik Medvedjev, kot spodbuden. Slovenija pozdravlja vse napore v tej smeri, je dejal predsednik in izrazil upanje, da bodo pogovori v Moskvi konec junija prinesli resnični napredek v smeri dogovora o natančnih načelih, na podlagi katerih bo možen mirovni sporazum. Rešitve pa je po njegovih besedah treba poiskati v okviru načel Helsinške sklepne listine o varnosti in sodelovanju v Evropi.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Alijev sta prisostvovala podpisu bilateralnih dogovorov med Slovenijo in Azerbajdžanom (foto: Nebojsa Tejić/STA)Azerbajdžanski predsednik je zagotovil, da si njegova država želi pravično razrešitev tega vprašanja, za kar trenutno obstajata dobro vzdušje in podlaga. Čeprav je Armenija po njegovih besedah dolgo časa odlagala pogajanja, je zdaj napočil pravi čas za oblikovanje pravih odgovorov. Podani predlogi pa bi lahko kmalu privedli do osvoboditve azerbajdžanskega ozemlja, je dejal predsednik Alijev.

Predsednika sta spregovorila tudi o odnosih Azerbajdžana z Evropsko unijo. Predsednik Alijev je dejal, da Slovenija koristno prispeva h krepitvi teh odnosov. Dejal je, da bo potrebno opredeliti prihodnje prednostne naloge sodelovanja in na ta način zgraditi dolgoročne strateške odnose med Azerbajdžanom in Evropsko unijo. Kot najpomembnejšo prvino v tem okviru je navedel sodelovanje na področju energetike in pri zagotavljanju varne oskrbe z energijo v Evropi.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Azerbajdžan dr. Ilhama Alijeva (foto: Nebojsa Tejić/STA)Slovenski predsednik je pri sodelovanju na področju energije poudaril potrebo po razvoju kooperativnih odnosov. Poudaril je, da prizadevanje za večjo energetsko varnost zahteva boljše in bolj vsestransko sodelovanje med porabniki energije in dobavitelji energije. Slovenija je pred časom v pogovorih z Rusijo predlagala posebno konferenco držav, pogodbenih strank projekta izgradnje plinovoda Južni tok, tak multilateralni pristop pa bi lahko po njegovem mnenju vključili tudi v ostale projekte, kot je plinovod Nabucco.

Predsednik Türk je med prioritetami sodelovanja med Evropsko unijo in Azerbajdžanom v okviru Vzhodnega partnerstva navedel tudi liberalizacijo viznih režimov, saj so medčloveški stiki bistvenega pomena in temeljna podlaga vsem drugim odnosom.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani