archived page

Izjava predsednika Türka ob smrti poljskega predsednika

Ljubljana, 10.4.2010  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Poljske Lecha Kaczyńskega (FA BOBO)Novica o tragični smrti Lecha Kaczyńskega, predsednika Republike Poljske, njegove soproge Marie in delegacije, ki je potovala na spominsko slovesnost ob 70. obletnici poboja poljskih vojakov in častnikov v Katynskem gozdu, me je globoko pretresla in užalostila. Zgodovinski travmi poljskega ljudstva je tako dodana še tragedija, ki je pretresla svetovno javnost in zanamovala naš čas.

Smrt predsednika Kaczyńskega in vseh, ki so potovali z njim, je velika izguba za sodobno Poljsko in za Evropo. Predsednik Kaczyński je dal izjemen prispevek za zmago in utrjevanje demokracije na Poljskem in v Evropi in je bil eden markantnih političnih voditeljev našega časa.

V teh prvih trenutkih osuplosti in prizadetosti se spominjam predvsem najinih srečanj in pogovorov ob različnih priložnostih. Predsednik Kaczyński je bil novembra 2008 na uradnem obisku v Sloveniji in tudi sam sem lansko jesen obiskal Poljsko, srečevala in pogovarjala sva se tudi ob številnih drugih priložnostih. Bil je iskriv in zanimiv sogovornik, ki je trdno verjel v svoje argumente in jih znal zagovarjati. Znal pa je tudi prisluhniti vsakemu drugačnemu argumentu in bil iskreno privržen načelu mnenjskega pluralizma. Njegovi pogledi na različna vprašanja mednarodne politike, predvsem naše skupno bivanje v Evropski uniji, so bili tehtni in zanimivi in so vedno pomenili vsebinsko obogatitev razprave.

Sorodnikom pokojnega predsednika Lecha Kaczyńskega in soproge Marie, vladi Republike Poljske ter državljankam in državljanom Poljske ob tragični izgubi izrekam v svojem imenu in v imenu državljank in državljanov Republike Slovenije globoko sožalje.


Dr. Danilo Türk
Predsednik Republike Slovenije
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani